Svensk og dansk klubfodbold: Ny bølge af svenske spillere til den danske superliga – der er faldet til svensk niveau

Fotbollsanalys_framsida_webbSvenske fodboldsspillere lokkes påny til Danmark hjulpet på vej af højere lønninger og fordelagtige skatteregler. Samtidig har den danske superliga været præget af større økonomiske tab de seneste år og er røget ned på Uefas ranking. Øresundsinstituttet har analyseret dansk og svensk fodboldsøkonomi i et europæisk perspektiv.

 

Analysen i korte træk:

Kraftig stigning af svenske spillere i dansk superliga

Højere spillerlønninger og en gunstig ekspertskat har længe gjort den danske superliga attraktiv for svenske fodboldspillere og endda gjort den til den liga med flest svenskere efter Allsvenskan. Efter et højdepunkt med 29 svenske spillere i 2009 faldt antallet til 8 i 2012-2013 – sandsynligvis som en følge af de danske klubbers dårlige økonomi. Interessen er igen øget, og forud for den kommende sæson er der 20 svenske spillere i superligaen.

-10 placeringer for den danske Superliga

Svensk og dansk klubfodbold har haft ubetydelige sportslige fremgange i 00’erne med FC Københavns fremgang til 1/8-delsfinalen i Champions League 2011 som bedste placering. Derefter er Superligaen faldet i UEFA’s rangordning af Europas ligaer fra en 12. plads til en 22. plads. Det gør, at antallet af danske hold i den europæiske turnering falder fra fem til fire i 2015/16.

+5 placeringer for Allsvenskan

For første gang siden 2000 kvalificerede et svensk hold, Malmö FF, sig til Champions Leagues gruppespil 2014. Den bedste svenske liga, Allsvenskan, er rykket lidt frem i UEFA’s rangordning fra en 28. plads til en 23. plads. Også Sverige bliver repræsenteret med fire hold i den europæiske turnering 2015/16.

Halvt så mange indtægter som i Belgien og Schweiz

Der er langt op til Belgien og Schweiz på 10.-11.-pladsen, som Allsvenskan og Superligaen burde kunne konkurrere med. En vigtig årsag til afstanden er de relativt lave indtægter, omtrent halvdelen af, hvad klubberne i Belgien og Schweiz får. Det giver et mindre budget til spillerlønninger i Allsvenskan og Superligaen.

Publikumsgennemsnit på niveau med anden division i Spanien-Frankrig

Det gennemsnitlige antal tilskuere i Allsvenskan og Superligaen er på niveau med anden division i Spanien og Frankrig og umiddelbart over gennemsnittet for tredje division i England og Tyskland. Hvis det er en indikation på indtægtsniveauet, er det ikke overraskende, hvis svenske og danske klubber har svært ved at hævde sig internationalt.

Større tab i dansk end i svensk elitefodbold

De danske superligaklubber havde et samlet tab på 852 millioner danske kroner 2009-2013 og gentagne kapitaltilførsler har været nødvendige i flere klubber. Tabene i Allsvenskan er i samme periode 201 millioner svenske kroner. Allsvenskan har generelt mindre tab end de øvrige europæiske ligaer.

Klik her for at læse hele analysen

 

For mere information kontakt:

senioranalytiker og forfatter til rapporten
Anders Olshov
Mobil +46 (0) 733 33 66 60
anders.olshov@oresundsinstituttet.org

adm. direktør
Johan Wessman
mobil +46 (0)702 52 32 41
johan.wessman@oresundsinstituttet.org