Igen penge at spare ved at flytte fra Sjælland til Skåne. Vinderne har villa, biler og mange børn

Flyttanalys_2014DK_framsidaNY ANALYS. Der er penge at spare for danske børnefamilier ved at bosætte sig i Sverige, men par uden børn og uden hang til dyre biler, kan med fordel blive boende i Danmark, viser beregninger for to modelfamilier.

Analysen i korte træk:

Igen penge at spare ved at flytte fra Sjælland til Skåne
Stigende boligpriser i København i kombination med en svagere svensk krone har i løbet af det seneste år igen gjort det økonomisk fordelagtigt at flytte til Skåne og arbejdspendle til København.

Gevinst på op til 11.200 kroner om måneden
Den økonomiske gevinst ved at flytte fra København til Malmø er steget 3.100 danske kroner til 7.600 kroner om måneden for en børnefamilie med to børn og to biler. Gevinsten ved at flytte til Helsingborg er samtidigt øget med 2.500 danske kroner til 11.000 kroner om måneden. Størst gevinst er der for børnefamilien ved at flytte til Trelleborg.

Malmø vinder over Roskilde
Børnefamilien, der gerne vil pendle 30 minutter til arbejdet i København sparer nu 3.200 danske kroner om måneden ved at bosætte sig i Malmø frem for Roskilde.

Laveste antal flytninger til Skåne siden åbningen af Øresundsbron
Selvom det igen kan betale sig at flytte over Sundet, ser 2014 ud til at sætte ny bund­rekord for antal flytninger fra Sjælland til Skåne siden åbningen af Øresundsbron. Antal flytninger fra Sjælland til Skåne er faldet 38 procent i første halvår 2014. Konkurrencen fra de sjællandske byer, hvor huspriserne ikke er steget nær så meget som i København, er stærk, så vi skal ikke forvente at se voldsomme stigninger i antal danskere, der flytter til Skåne, de kommende år.

 

“Det seneste år har det danske boligmarked genfundet formen og samtidig er den svenske krone faldet i værdi, så som dansker får du mere hus for pengene i Sverige. Daginstitutionstaksterne er generelt meget lavere i Sverige end i Danmark og bilerne er også væsentligt billigere i Sverige end i Danmark”, siger Øresundsinstituttets chefanalytiker Britt Andresen i en kommentar til analysen.

“Det er uligheder driver integration, men det er et problem for øresundsintegrationen at valutakursen ikke er stabil. Flytter man til Sverige og beholder jobbet i København skal der være lidt råderum i privatøkonomien, så man i en periode kan tåle, at den danske lønindtægt bliver mindre værd, når den veksles til svensk valuta”, siger hun videre.

 

For mere information, kontakt:

chefanalytiker
Britt Andresen
mobil +45 23 49 97 41
britt.andresen@oresundsinstituttet.org

adm. direktør
Johan Wessman
mobil +46 (0)702 52 32 41
johan.wessman@oresundsinstituttet.org