Øresundsinstituttet ønsker en god sommer – læs om vores nye bestyrelsesmedlem, nye medlemmer, kommende dansk-svenske netværksmøder og nye analyser

Efter at have deltaget i Folkemødet på Bornholm og netop hjemvendt fra den svenske Almedal-uge på Gotland, er det blevet ferietid, og vi på Øresundsinstituttet ønsker alle vores medlemmer og vores store netværk en god sommer. Vores nyhedsbureau News Øresund holder nu sommerferie og udsender næste gang det populære ugentlige nyhedsbrev på dansk og svensk fredag den 18. august.

Klik her for at læse News Øresunds ugentlige nyhedsbrev med reportagen fra Almedal-ugen

Klik her for at læse News Øresunds ugentlige nyhedsbrev med rapportering fra Folkemødet

Klik her for at læse News Øresunds sommerkalender med festivaltips på begge sider af Øresund


Nye Medlemmer

Vi byder tre nye medlemmer velkommen til Øresundsinstituttets netværk

 

Clarion Hotel & Congress Malmö Live
Kendt hotel og kongrescenter i Malmø, en del af Petter Stordalens koncern Strawberry Group med 226 hoteller, 122 restauranter og 21 spabade. Strawberry har flere hoteller på begge sider af Øresund. Den 8. februar 2018 var Petter Stordalen hovedtaler på Øresundsinstituttets konference Real Estate Øresund i Malmø.
Malmö Arena
Med sin beliggenhed ved stationen i Hyllie er Malmö Arena blevet hjemmebane for et dansk håndboldpublikum, der tidligere på året ved VM i håndbold medbragte flag med teksten “Malmø er dansk”. Den store multiarena er blevet brugt til alt fra Eurovision Song Contest til scenen for internationale kunstnere og kongresser, og desuden er hjemmebane for hockeyholdet Malmö Redhawks.
Sparbanksstiftelsen Skåne
Sparbanksstiftelsen Skåne er baseret i Malmø og er partner i Swedbank. Ud over ejerskabsforhold arbejder fonden for at støtte erhverv, forskning, uddannelse, sport og kultur inden for aktivitetsområdet.

 

Tidligere i 2022-2023 bød vi velkommen til følgende nye medlemmer: Advokatfirman Lindahl – Danmarks Generalkonsulat i Malmø, BioInnovation Institute i København, Copenhagen Capacity, Drakamöllans Gårdshotell med Drakamöllan Nordisk Forum för Kultur og Vetenskap, Industriellt Utvecklingscentrum Syd – IUC Syd, Lyckos, Medicon Village, Norges generalkonsul i Malmø, Progress PR Øresund, SMT Malmö Partner Holding, Sydsvenska Handelskammaren, TRR Malmø og Vasakronan.

Nyt medlemstilbud

Den 12. september 2022 gennemførte Øresundsinstituttet og den danske mediekoncern Altinget i fællesskab liveudsendelsen: “Det svenske valg fra et dansk perspektiv”, hvor der deltog skånske politikere fra kommuner, regioner og Folketinget. Udsendelsen blev afviklet fra Øresundsinstituttets studie i Malmø og med det formål at nå ud til danske seere, der ønskede at vide mere om det svenske valgresultat.

Nyt medlemstilbud: Lej Øresundsinstituttets tv-studie i Malmø til en favorabel medlemspris

Øresundsinstituttet har bygget sit eget tv-studie på kontoret i Malmø, som vi bruger til præsentation af analyser, interviews og aktuelle debatter. Nu ønsker vi, at vores medlemmer skal kunne anvende studiet  – ved at tilbyde dem at leje det til en favorabel medlemspris og lave live-udsendelser eller optagelser til deres egen virksomhed. 

I en testperiode har vi ladet vores medlemmer Øresundsbro Konsortiet og Lyckos leje studiet med gode resultater. Til udsendelserne hyrer vi en ekstern tekniker, der er vant til at arbejde i vores studie. Vi tilbyder to alternative udsendelsesmuligheder: Optagelse og grundlæggende redigering til senere udsendelse via f.eks. Youtube, Vimeo, Zoom eller Facebook. Live-udsendelse via Zoom (vores hovedalternativ) eller Vimeo.


Klik her for at se Øresundsbro Konsortiets og Øresundsinstituttets liveudsendelse, hvor Øresundsindekset præsenteres.

Studiet er udstyret med: Tre PTZ-kameraer To 70-tommer skærme i baggrunden Yamaha trådløst digitalt lydsystem med syv headset og en håndmikrofon Professionelt videoredigerings- og udsendelsessystem Stort studiebord, hvor du kan være op til fem personer på samme tid i udsendelsen Vi har et separat green room med en stor tv-skærm, hvor dine medarbejdere kan følge udsendelsen.

Hvis du er interesseret i at leje vores atelier, bedes du kontakte Øresundsinstituttets sekretariatskoordinator Anne Slot Einarsson, info@oresundsinstituttet.org

Nyt bestyrelsesmedlem

Mads Hougaard fra Ferring Pharmaceutical nyt bestyrelsesmedlem 

På Øresundsinstituttets årsmøde/generalforsamling i Malmø den 17. maj 2023 blev Mads Hougaard valgt som medlem af Øresundsinstituttets bestyrelse. Siden september 2022 har han været HR-chef hos Ferring International PharmaScience Center (IPC) i Kastrup. Han er uddannet på Copenhagen Business School og har tidligere arbejdet i Sverige i fem år. Blandt hans tidligere arbejdsgivere er den danske medicinalvirksomhed H. Lundbeck og Michelin.

Mads Hougaard efterfølger Bolette Wildt, advokat associate general counsel global R&D legal hos Ferring Pharmaceuticals A/S, der har været medlem af Øresundsinstituttets bestyrelse fra 2016 til 2023. Vi vil gerne rette en stor tak til Bolette Wildt for hendes store engagement i bestyrelsens arbejde.

Ferring Pharmaceucital har været medlem af Øresundsinstituttet siden stiftelsen i 2002. Med rødder i Malmø og et stort forskningsanlæg (IPC) i den nybyggede Soundport (billedet ovenfor) ved stranden i Kastrup er Ferring noget af et symbol på samarbejdet på tværs af Øresund. Fra hovedsædet i Schweiz har Ferring siden 22. juni i år været ledet af tredje generation af Paulsen-familien, hvor Jean-Frédéric Paulsen blev udnævnt til arbejdende bestyrelsesformand med Lars Rebien Sørensen (tidligere CEO i Novo Nordisk og bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden) som næstformand.

Øresundsinstituttets bestyrelse

Formand: 
Søren Risager-Hansen, adm. direktør, KLP Ejendomme
Næstformand: 
Pia Kinhult, head of host states relations, European Spallation Source
Bestyrelsesmedlemmer: 
Anders Jarl, bestyrelsesformand, Wihlborgs Fastigheter
Emil Moselund Østergaard, medlem af borgerrepræsentationen (Radikale), Københavns Kommune
Helle Ahlenius Pallesen, direktør, Øresundsadvokater
Jesper Falkheimer, professor, Lunds Universitet
Karin Langendorf, chefkonsulent, Region Hovedstaden
Kerstin Tham, rektor, Malmø Universitet
Linus Eriksson, adm. direktør, Øresundsbro Konsortiet
Mads Hougaard, HR-chef ved Ferring International PharmaScience Center (IPC)
Micael Nord, erhvervsdirektør, Malmø Kommune
Mikael Kipowski, udviklingsdirektør, Helsingborg Kommune
Richard Gullstrand, viceudviklingsdirektør, Region Skåne
Susanne Rikardsson, administrerende direktør, Fastighetsägarna Syd
Øresundsinstituttets sekretariat 
Johan Wessman, administrerende direktør og chefredaktør
Jenny Andersson, souschef og senioranalytiker
Anna Palmehag, senioranalytiker og journalist
Anne Slot Einarsson, sekretariatskoordinator og PA
Erik Ottosson, analytiker og reporter
Finn Möller, analytiker og reporter
Henrik Smångs, analytiker og reporter
Malin Bisander, freelanceoversætter
Susanne Ove, freelanceoversætter

Book efterårets og forårets netværksmøder i din kalender
Øresundsinstituttets medlemmer indgår i et stærkt dansk-svensk netværk. Der er planlagt fire møder i det kommende år. Benyt lejligheden til at indtaste dagene i din kalender. Invitationer sendes ud løbende.
5. oktober 2023 
Sveriges ambassadørs residens i København
Mødet sætter fokus på samarbejdet på tværs af Øresund, og deltagerne vil møde flere interessante regionale talere. Øresundsinstituttet giver deltagerne en forsmag på den nye udgave af den årlige analyse af samarbejdet på tværs af Øresund – state of the region.7. november 2023
Skånes landshövdings residens i Malmø
I samarbejde med informationstjenesten Øresunddirekt og Skånes landshövding samt med støtte fra Nordisk Ministerråd arrangeres et årligt grænsehindrings-møde på residensen i Malmø. Mødet har plads til en begrænset gruppe tilhørere, men sendes også live via Youtube.8. februar 2024
Konference for byggebranchen: Real Estate Øresund i Hyllie, Malmø
Øresundsinstituttets værdsatte konference for interessenter og aktører i ejendomsmarkedet og boligbyggeriet. I år blev en ny deltagerrekord tangeret med 280 personer på deltagerlisten.14. juni 2024 
Bustur fra Malmø til Folkemødet i Allinge på Bornholm 
Med det formål at få flere svenskere til at besøge den danske demokratifestival arrangerer Øresundsinstituttet en endags bustur fra Malmø til idylliske Allinge på Bornholm. Vi starter tidligt og kommer sent hjem. Hele dagen kan bruges til at møde og følge danske politikere og organisationer.

Vellykket premieretur til Folkemødet 
Den 16. juni samledes mere end 20 mennesker i Hyllie i Malmø for at deltage i Øresundsinstituttets endagsbustur til Folkemødet i Allinge på Bornholm. Vi fik meget positive kommentarer fra deltagerne, dels for muligheden for at møde danske politikere og organisationer i løbet af en dag, og dels fordi busturen også fungerede som et godt netværksmøde. Den positive respons betyder, at vi gentager busrejsen i 2024.


Analyser

Øresundsinstituttet har omfattende analyseaktiviteter. Nedenfor har vi samlet vores seneste analyser med links, der giver dig mulighed for interessant læsning i løbet af sommeren.

Kommende analyser: Bæredygtighed, økonomi og samarbejde på tværs af Øresund 

Øresundsinstituttet vil i løbet af efteråret offentliggøre en række analyser med fokus på bæredygtighedsarbejdet i Skåne; vi vil fortsætte vores løbende overvågning af den økonomiske udvikling i Skånes økonomi og også præsentere vores årlige analyse med fokus på samarbejdet i Øresund på et møde på Sveriges ambassade i oktober. Derudover følger vi fortsat trafikudviklingen i Øresundsindekset.

Vores seneste offentliggjorte analyser: 

Øresundsindex 2023: Integration på tværs af Øresund

Øresundsindex Trafik 1. kvartal 2023: Vækst for gods- og togrejser

Ejendomsmarkedet: Svenske investeringer fortsætter med at stige i Danmark

Skånsk økonomi: Glimt af lys, uro og omstilling

Skånes privatøkonomi: Unge boligkøbere, husstande uden marginer og pensionister med høje varmeregninger særligt sårbare – men stadig et godt arbejdsmarked

Øresundsinstituttet udarbejder analyser internt og i samarbejde med/på vegne af andre aktører. Blandt andet udarbejdes Skånes økonomiske cyklus og de kommende bæredygtighedsrapporter på vegne af Sparbanken Skåne, og Øresundsindex udarbejdes på vegne af Øresundsbro Konsortiet. Læs mere af Øresundsinstituttets analyser her.


Øresundsinstituttet i medierne

Som uafhængigt dansk-svensk videncenter er Øresundsinstituttet ofte involveret som ekspertkommentator i medierne eller hjælper medierne med fakta om Øresundsregionen. Vi linker her til nogle af de nyeste indslag, hvor Øresundsinstituttet deltager:

 

Sveriges Radio P1 Morgon: Folkemödet – Almedal-ugen på dansk, 17. juni 2023 Indslag i P1 Morgon fra Folkemødet, Øresundsinstituttets administrerende direktør Johan Wessman er en af de interviewede. Lyt til indslaget her

Sveriges Radio: Pendlingen over Øresund er genoprettet, 27. april 2023
Indslag i Sveriges Radio om Øresundsindekset produceret af Øresundsinstituttet. Lyt til indslaget her

Sydsvenskan: Ny alarmrapport: Væksten omkring Øresund går for langsomt, 27. april 2023 
Artikel i Sydsvenskan med interview med blandt andre Øresundsinstituttets souschef Jenny Andersson om Øresundsindekset og integrationen over Øresund Klik her for at læse artiklen

SVT Nyheter Skåne: Derfor er den svenske krone svag i forhold til den danske krone, 20. marts 2023 TV-spot, hvor Øresundsinstituttets direktør, Johan Wessman, fortæller om den svage svenske krone. Klik her for at se indslaget

Sydsvenskan: 9.000 kr. om måneden op i røg for børnefamilier, 24. maj 2023 
Stor artikel i Sydsvenskan om analysen af Skånes økonomi, som Øresundsinstituttet udarbejder på vegne af Sparbanken Skåne. Klik her for at læse artiklen