Stockholm og København dominerer som sæde for de internationale børsnoterede selskabers regionale hovedkontorer i Norden

I dag præsenteres rapporten Global companies with offices in the Nordic region. Den viser, hvor de store internationale selskaber har etableret globale og regionale hovedkontorer i Norden.

To tredjedele af de selskaber på Forbes’ liste over verdens 2.000 største børsnoterede selskaber, der har et regionalt hovedkontor i Norden, har etableret sig i enten Stockholm eller København.

Stockholmsregionen (Stockholm-Mälardalsregionen) dominerer med 51 procent af de regionale hovedkontorer, efterfulgt af Greater Copenhagen (Øresundsregionen) med en andel på 24 procent, hvoraf København står for 16 procent, Region Sjælland 1 procent, Stor-Malmø for 4 procent og Helsingborg for 2 procent.

Rapporten, som er udarbejdet af Øresundsinstituttet i samarbejde med Stockholm Business Region, er baseret på en analyse af Forbes Global 2000-listen over verdens 2.000 største børsnoterede globale selskaber.

– Det er glædeligt, at så mange globale selskaber vælger at etablere deres regionale hovedkontor i Stockholm. Men selv om Stockholm er attraktiv både i et nordisk og et globalt perspektiv, må vi ikke slå os til ro da konkurrencen er hård, siger Olle Zetterberg, CEO for Stockholm Business Region.

– Tendensen mod at de globale selskaber ser hele Nordeuropa som én region, gør den geografiske beliggenhed af Greater Copenhagen (Øresundsregionen) stadig mere strategisk, ikke mindst set i lyset af den kommende tunnel under Femern Bælt vil give omtrent samme rejsetid til Hamborg som til Göteborg siger Johan Wessman, administrerende direktør for Øresundsinstituttet.

Blandt de globale selskaber, der har etableret sig i de nordiske lande, viser rapporten, at:

  • Stockholm Region dominerer med 51 procent af de regionale hovedkontorer i Norden, heraf de 50 procent i Stockholm. Greater Copenhagen har en andel på 24 procent, hvoraf København udgør 16 procent, Stor-Malmø 4 procent, Helsingborg 2 procent og Region Sjælland 1 procent.
  • Når det drejer sig om regionale hovedkontorer dominerer Stockholm indenfor alle brancher, men i forskellig grad. København har en stærk position indenfor selskaber med fokus på forbrugsvarer og health care.
  • En ny tendens er at de nordiske hovedstæder i stigende grad konkurrerer med byer som Hamburg, Berlin og Amsterdam, da flere selskaber etablerer nordeuropæiske hovedkvarterer og ikke nordiske.
  • De nordiske lande har en udfordring i at tiltrække flere kinesiske selskaber til at etablere regionale hovedkontorer. Kun to procent af det stigende antal kinesiske selskaber på Forbes 2000- listen har etableret et regionalt nordisk hovedkontor, hvilket kan sammenlignes med at 24 procent af selskaberne har etableret sig i Europa.
  • Som den eneste nordiske storby havner Stockholm på 10. pladsen på listen over byer med flest globale hovedkontorer (koncernkontorer). Listen toppes af Tokyo, London og Hong Kong. Helsinki er nummer 29, København har placering 59 og Oslo lige efter på plads 60.

 

Download hele rapporten her:

 

For mere information:

Olle Zetterberg, CEO Stockholm Business Region +46 70 472 80 10

Johan Wessman, CEO Øresundsinstituttet, +46 702 52 32 41