Sådan fejrer Øresundsinstituttet Øresundsbroens 20-års jubilæum

I år fejrer Øresundsbroen sit 20-års jubilæum, og dette giver grund til at se nærmere på udviklingen Greater Copenhagen-regionen. Øresundsinstituttet sætter nu fokus på til det kommende jubilæum med en rapportserie og en bogudgivelse. 

Rapportserie om Øresundsregionen 2020

Den første analyse i rapportserien om Øresundsregionen 2020 blev offentliggjort i midten af februar og fokuserer på flyttemønstre over Øresund. Rapporten kort sammenfattet: Flyttemønstrene over Øresund har haft tre store trendbrud igennem 2000’erne. Den første kom allerede i 2000, da Øresundsbroen blev indviet, og antallet af mennesker, der flyttede over Øresund steg kraftigt. Næste trendbrud kom i 2010, da flyttestrømmene vendte, og der for første gang var flere som flyttede fra Skåne til Østdanmark end den anden vej. 2018 skete et nyt trendbrud, da flere svenske end danske medborgere flyttede fra Skåne til Østdanmark. Ifølge den seneste tilgængelige statistik, bor der godt 20.000 personer i Skåne, som er født i Danmark og mere end 10.000 personer i Østdanmark som er født i Skåne. Det viser en ny analyse fra Øresundsinstituttet.

Læs mere om rapporten ”Flyttemønstre over Øresund”

 

 

Bogudgivelse og interviews

Øresundsinstituttet udgiver i samarbejde med Centrum för Öresundsstudier ved Lunds universitet bogen ”Checkpoint 2020: Mennesker, grænser og visioner i Øresundsbroens tid”. Bogen består af forskeressays og interviews samt citater med mennesker der lever og er aktive i regionen.

Se præsentationsfilm om bogen

Med start i januar, publiceredes hver uge et interview fra bogen via Øresundsinstituttets nyhedsbureau News Øresund. Interviews kan læses på News Øresunds side