Ny analyse: Udledningen af drivhusgasser falder mere i Skåne end i Sverige som helhed, men ikke hurtigt nok – ny årsrapport følger udviklingen inden for bæredygtighed i Skåne og Øresund
Udledningen af drivhusgasser er faldende i Skåne, men der er lang vej at gå for at nå målene. Skånes store landbrugssektor er stærkt påvirket af klimaforandringer, men tegner sig samtidig for næsten en fjerdedel af Skånes samlede udledning. Det viser den spritnye årsrapport “Vår Framtid” om bæredygtighed og klimaomstilling i Skåne og Øresund, som Øresundsinstituttet har udarbejdet på vegne af Sparbanken Skåne. Fremover vil rapporten blive udgivet en gang årligt, hvilket gør det muligt at følge udviklingen.
Udledningen af drivhusgasser faldt i 2022 mere i Skåne end i landet som helhed sammenlignet med året før, nemlig minus 6,8 pct. sammenlignet med minus 5,0 pct. Men for at Skåne kan nå sit eget klimamål, skal udledningen i Skåne reduceres med yderligere 64 pct. inden 2030 beregnet fra 2022-niveauet.
Set i et tværregionalt perspektiv faldt udledningen i Øresundsregionen samlet set mere på den danske side end i Skåne, selv om Danmark stadig har højere udledning end Sverige målt pr. indbygger. Når det kommer til vedvarende energi, er udbygningen af solceller steget markant i Skåne de seneste år, hvorimod udbygningen af vindkraft er gået i stå, mens man afventer godkendelse af nye havvindprojekter ud for Skånes kyster. I en storbysammenligning skiller Västra Götaland sig ud med megen vindkraft, men også markant større udledning af drivhusgasser med industrien som en stor branche.
Læs analysen her
Højdepunkter fra analysen
Skånes udledning falder hurtigere end landsgennemsnittet – men tempoet skal øges, for at klimamålet for 2030 kan nås
I 2022, som er det seneste år med tilgængelige statistikker, faldt Skånes udledning af drivhusgasser med 6,8 pct. sammenlignet med året før, hvor kun udledninger, der sker inden for områdets geografiske grænser, måles. På landsplan faldt udledningen med 5 pct. i samme periode. Skånes samlede udledning er på 4,7 tons, hvilket er reduceret med 45 pct. siden 1990.
Ifølge klimamålene i klima- og energistrategien for Skåne skal udledningen reduceres med 80 pct. inden 2030 sammenlignet med 1990. For at målet kan nås inden 2030, skal Skånes udledning reduceres til 1,7 millioner tons. Det betyder, at Skånes udledning skal reduceres med yderligere 64 pct. fra 2022-niveauet, hvis målet skal nås.
Skånes landbrug står over for store forandringer inden for bæredygtighedsområdet
Skåne omtales ofte som Sveriges kornkammer, og industrien er vigtig for regionen. Men det er også en sektor, som tegner sig for en stor del af udledningen i regionen. Kun transportsektoren udleder mere. Siden 1990 har branchen kun reduceret sin udledning med 14 pct, hvilket kan sammenlignes med gennemsnittet i Skåne på 45 pct. i perioden. Mens landbruget har lang vej at gå for at nå sine klimamål, står det over for klimaforandringer i form af tørke og oversvømmelser, hvilket stiller nye krav til fremtidens afgrøder.
Store strukturelle forskelle inden for Skåne skaber forskellige betingelser – udledningerne faldt mest i Skånes storbyområder
Branchestrukturen er forskellig inden for Skåne og mellem de forskellige delområder, hvilket skaber forskellige betingelser – og muligheder – for klimaomstillingen. Set fra Skånes seks delområder står det nordvestlige med Helsingborg som central by for den største andel af Skånes samlede drivhusgasudledning, knap 1,5 millioner tons CO2e, svarende til 31 pct. af Skånes udledning. Lundaområdet tegner sig for den mindste andel med syv pct. Procentvis faldt udledningen i 2022 mest i de tre storbyområder Nordvästra, Sydvästra og Lundaområdet.
Store regionale reduktioner af udledning på den danske side af Øresundsregionen i 2022
I både Region Hovedstaden og Sjælland på den danske side af Øresund, der sammen med Skåne udgør Øresundsregionen, faldt udledningen mere end i Skåne i 2022. Den største ændring skete i Region Sjælland, som havde 9,7 pct. lavere udledningen sammenlignet med 2021. Udledningen var fem millioner tons CO2e i Region Hovedstaden og 5,5 millioner tons i Region Sjælland i 2022, dvs. lidt højere end Skånes 4,7 millioner tons. Samlet set faldt udledningen i hele Øresundsregionen med 8,5 pct. i forhold til 2021 til godt 15,2 millioner tons CO2e. Sammenlignet med hovedstadsregionen har den svenske hovedstad lavere udledning af CO2e, både pr. indbygger og pr. kvadratkilometer.
Ingen ny vindkraft – men den installerede kapacitet fra solceller steg med 65 procent
Installationen af nye vindmøller i Skåne er gået i stå siden 2018, selvom flere nye investeringer afventer en regeringsbeslutning. Dette er ikke tilfældet på nationalt plan. I 2023 blev der installeret 333 nye vindmøller i Sverige, hvilket førte til en stigning i den installerede kapacitet på 14 pct. i forhold til 2022.
Derimod er solcelleanlæg i kraftig vækst i Skåne. Sammenlignet med 2022 steg den installerede effekt fra solceller i Skåne med 65 pct, hvilket kan sammenlignes med landsgennemsnittet på 67 pct. Ved udgangen af 2023 var der cirka 40.500 nettilsluttede solcelleanlæg i Sverige, og den samlede installerede kapacitet udgør nu knap 700 megawatt, MW.
Kortlægning af mere end 50 aktuelle bæredygtighedsinitiativer i Skåne – for at inspirere og vise bredden
Fra et non-profit og lokalt initiativ til at indsamle madaffald og distribuere det til nødlidende eller gå på kragejagt for at beskytte fugleæg – til store, internationale samarbejder mellem byer, der motiverer hinanden til at reducere udledning. En række store og små bæredygtighedsinitiativer er i gang over hele Skåne. Nogle drives af individuelle virksomheder og andre som samarbejdsprojekter mellem flere aktører; nogle ledet af forskere og andre af engagerede privatpersoner. Det handler ofte om innovation og nytænkning, men nogle gange også om at finde løsninger ved at kigge tilbage i tiden og gentænke. Rapporten fremhæver 57 initiativer inden for bæredygtighed med det formål at inspirere, give et indtryk af bredden og vise et udpluk af alt, hvad der sker inden for bæredygtighed i Skåne.
Om rapporten
VÅR FRAMTID – årsrapport om klimaomstilling og bæredygtighed i Skåne og Øresund
Øresundsinstituttet gennemfører et analyse- og vidensprojekt om bæredygtighedsarbejde i Skåne og Øresundsregionen over en periode på fire år. Projektet har økonomisk støtte fra Sparbanksstiftelsen Finn og med Sparbanken Skåne som afsender af rapporterne. Arbejdet har resulteret i en årsrapport samt en række tematiske rapporter. Derudover planlægges workshops med fokus på små og mellemstore virksomheder. Denne første årsrapport giver et overblik over udviklingen inden for bæredygtighed og klimaomstilling i Skåne og Øresund. I tidligere analyser har fokus været rettet mod blandt andet bæredygtighedsarbejdet i Skånes kommuner, ejendomsbranchen, bæredygtighedsforskning og de regler, der gælder for virksomheder med nye direktiver fra EU.
Læs analysen her
KONTAKT:
Johan Wessman
Adm. direktør på Øresundsinstituttet
johan.wessman@oresundsinstituttet.org
Kristian Svensson
Presseansvarlig Sparbanken Skåne
kristian.svensson@sparbankenskane.se