Fire nye analyser: Bæredygtighedsarbejde i Skåne – kommuner, forskning og ejendomsbranchen
Næsten 10.000 bæredygtighedscertificeringer er blevet udstedt for ejendomme i Sverige siden starten i 2007. Af de større ejendomsselskaber i Skåne har 9 ud af 10 en bæredygtighedschef. Forskningsmæssigt er der siden 2018 lanceret 25 nye enheder i Skåne inden for bæredygtighed. Derudover viser en undersøgelse af kommunernes arbejde, at 63 pct. af Skånes befolkning bor i en kommune, der har en vedtaget bæredygtighedsstrategi for alle tre dimensioner – økologisk, social og økonomisk. Det er nogle af resultaterne af fire tematiske rapporter om bæredygtighedsarbejde i Skåne, som Øresundsinstituttet har udarbejdet på vegne af Sparbanken Skåne.
Læs analyserne her:
Bæredygtighedsarbejdet i Skånes ejendomsbranche
Bæredygtighedsregler for ejendomssektoren
Bæredygtighedsarbejdet i Skånes kommuner
Bæredygtighedsforskning i Skåne
HIGHLIGHTS
Næsten 10.000 certificeringer udstedt til svenske ejendomme siden 2007 – nye EU-regler skærper kravene til bæredygtighedsrapporter
På lidt over 15 år har den svenske ejendomsbranches arbejde med bæredygtighed udviklet sig hurtigt. I 2007 blev de første svenske bygninger certificeret gennem EU’s Greenbuilding-program. Til dato er der udstedt næsten 10.000 bæredygtighedscertificeringer for ejendomme i Sverige.
Nye EU-regler skærper kraven. Selvom det meste bæredygtighedsarbejde i øjeblikket er frivilligt, vil der fra næste regnskabsår også være strengere EU-krav til bæredygtighedsrapportering i henhold til EU-direktivet CSRD.
Rådet er, at man ikke skal udsætte bæredygtighedsarbejde. I første omgang er den nye EU-lovgivning rettet mod store børsnoterede virksomheder, men den vil højst sandsynligt sive ned gennem værdikæden til deres mindre underleverandører. Derfor er rådet fra eksperter ikke at vente, men at starte i det små og gøre bæredygtighed til en naturlig del af deres daglige arbejde.
9 ud af 10 større ejendomsselskaber i Skåne har en bæredygtighedschef – bæredygtigheds-udfordringer for konkurrenter til at samarbejde
Bæredygtighedsarbejde i ejendomsselskaber er en prioritet, idet 86 pct. af de større ejendomsselskaber, som har kontor i en af otte byer i Skåne, har en bæredygtighedschef eller en tilsvarende stilling med bæredygtighedsansvar. Blandt mindre virksomheder med mellem 25-49 ansatte er der få virksomheder, der har en ledende stilling inden for bæredygtighed.
Bæredygtighedsudfordringer får konkurrenterne til at samarbejde. Ejendomsselskaber vidner om, at der er samarbejde og åbenhed i branchen omkring bæredygtighedsarbejde, hvor erfaringer og udfordringer deles. Inden for de samarbejdende organisationer formidles og genereres viden og gode eksempler, og det synes at være muligt, uden at det opfattes som en konkurrencesituation. Et tydeligt eksempel er bygge- og ejendomsbranchen i Malmøs initiativ, LFM30, for at skabe en bæredygtig byggesektor i Malmø. Mere end 200 virksomheder og organisationer i bygge- og ejendomsbranchen samarbejder om emner som cirkulær økonomi og udvikling af nye materialer.
Bygge- og ejendomssektoren tegner sig for omkring en femtedel af de indenlandske emissioner. I alt tegnede bygge- og ejendomssektoren sig for 21 pct. af de indenlandske emissioner i Sverige i 2020 (hvilket er det seneste år med statistik over emissioner i industrien fra Boverket). Det svarer til 9,8 millioner tons kuldioxidækvivalenter. Hvis sektorens emissioner fra import af udenlandske varer og tjenester også medregnes, var bygge- og ejendomssektorens emissioner 15,9 millioner tons kuldioxidækvivalenter.
Læs analysen her
Mangel på tid til at nå klimamålet – en tredjedel af Skånes kommuner har vedtaget bæredygtighedsstrategier
Skåne har reduceret udledningen af drivhusgasser hurtigere end Sverige som helhed. Men for at nå Skånes klimamål skal udledningen reduceres med yderligere 66 procent fra 2021 til 2030, viser statistik fra SMHI.
Skåne har flere forskellige strukturer for, hvordan kommunerne arbejder med bæredygtighed. Et eksempel er, at arbejdet ledes af en bæredygtighedschef, hvilket fire kommuner har valgt. Størstedelen af Skånes kommuner har ikke vedtaget en omfattende bæredygtighedsstrategi, der dækker alle tre bæredygtighedsdimensioner: økologisk, økonomisk og social bæredygtighed.
Med over 50 kilometer kystlinje er Skåne særligt sårbar over for stigende havniveauer og kysterosion. Det har ført til mange bæredygtighedspartnerskaber, der har til formål at forebygge klima- og erosionsskader.
Siden 2018 er startet 25 nye forskningsenheder i Skåne inden for bæredygtighed – tværfaglighed og samarbejde er nøglebegreber
Omkring 25 nye forskningscentre, platforme og andre forskningsenheder med fokus på bæredygtighed er blevet startet i Skåne siden 2018 på regionens fem universiteter. Fordi der både er et stort universitet, som har succes inden for bæredygtighed, samt flere mindre universiteter med profiler, der er tæt knyttet til bæredygtighed, har Skåne fået bredde i sin bæredygtighedsforskning.
Både bredde og niche blandt Skånes videregående uddannelsesinstitutioner. I alt 78 forskningsenheder med fokus på bæredygtighed i Skåne præsenteres i rapporten, som giver et bredt overblik over, hvordan bæredygtighedsforskningen er organiseret på Lunds Universitet, Malmö Universitet, Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, World Maritime University og Högskolan Kristianstad.
Tværfaglighed og samarbejde. Forskning på området er kendetegnet ved tværfaglighed og omfattende samarbejde med resten af samfundet. Det viser en ny analyse, som Øresundsinstituttet har udarbejdet på vegne af Sparbanken Skåne.
OM RAPPORTERNE
Øresundsinstituttet og Sparbanken Skåne gennemfører et fireårigt analyse- og vidensprojekt om bæredygtighedsarbejdet i Skåne og Øresundsregionen. Arbejdet vil resultere i en årsrapport, flere temarapporter og workshops med fokus på små og mellemstore virksomheder. Projektet er støttet økonomisk af Sparbanksstiftelsen Finn.
KONTAKT:
Johan Wessman
Adm. direktør Øresundsinstituttet
johan.wessman@oresundsinstituttet.org
Kristian Svensson
Presseansvarlig Sparbanken Skåne
kristian.svensson@sparbankenskane.se