Læs News Øresunds ugebrev 46

Salg af alkohol skal forbydes efter kl. 22 i Sverige – Skåne indfører hurtig test

Barer og restauranter skal have forbud mod at sælge alkohol efter kl. 22 i Sverige, for at forhindre spredning af coronavirus. Forslaget fra regeringen er i en hurtig udredning og er tænkt til at blive indført fra den 20. november. Regeringen mener, at de sociale kontaktområder skal formindskes yderligere, da smittespredningen i Sverige er steget kraftigt de seneste uger. Et lignede forbud har været gældende i Danmark siden 26. oktober 2020.
Nye, strengere restriktioner indføres i yderligere fire regioner i Sverige: Dalarna, Gotland, Västmanland og Värmland. Det betyder, at 17 ud af 21 regioner nu har indført ekstra restriktioner, hvilket blandt andet betyder at undgå offentlig transport, arbejde hjemmefra dem der kan, undgå butikker og indkøbscentre med undtagelse af at købe den nødvendige mad og medicin og en opfordring til kun at socialisere med mennesker, man bor sammen med, eller som man ofte møder.
Skåne vil som en af ​​de første regioner i Sverige indføre en hurtig test for covid-19, som giver testresultater inden for 15 minutter, og som primært vil blive brugt i sundhedsvæsenet, oplyser regionen.


Folkemødet og Almedalsveckan afholdes næste år, men endnu usikkert i hvilket format

De politiske festivaler i Danmark og Sverige, som blev aflyst i år på grund af coronapandemien, er i gang med planlægning til næste sommer. Men endnu er det usikkert i hvilken form både Folkemødet og Almedalsveckan bliver afholdt. Tilmeldingen til Folkemødet 2021 er nu åben for organisationer, som vil arrangere et event i forbindelse med den politiske festival på Bornholm næste år. Endnu er det dog ikke besluttet i hvilken form eller størrelse Folkemødet afholdes, eftersom udviklingen af coronapandemien gør det svært at forudsige mulighederne for at afholde fysiske møder næste sommer.


Fem år med grænsekontrol over Øresund

I denne uge har grænsekontrol været en del af Øresundsbeboeres hverdag i fem år. Siden Sverige indførte midlertidig indre grænsekontrol mod Danmark den 12. november 2015 på grund af flygtningekrisen, har både udformning, omfang og formål med grænsekontrollerne ændret sig flere gange. I efteråret 2019 indførte Danmark også grænsekontrol, og i øjeblikket er den danske grænse delvist lukket.


Klik her for at læse det danske ugebreve

Klik her for at læse det svenske ugebrev

 

Klik her for en fri prenumeration på News Øresunds svenske ugebrev

Klik her for en fri prenumeration på News Øresunds danske ugebrev

 

News Øresund startede i 2012 som et interregprojekt mellem Øresundsinstituttet, Lunds universitet og Roskilde Universitet med finansiering fra EU og regionale aktører. Fra 2015 er News Øresund en del af Øresundsinstituttet.

Øresundsinstituttet er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, netværksmøder og vores nyhedsbureau News Øresund bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv.