Læs News Øresunds dækning af Folkemødet i Danmark

Midterregeringens første Folkemøde bød ikke på de store politiske udmeldinger, men på en ny publikumsrekord.

ALLINGE. En ny rekord på 114.100 besøgende over tre dage, 42.300 mennesker lørdag, 2.800 events, solskin og lidt støvregn prægede Folkemødet 2023 i Allinge på Bornholm. Demokratifestivalen, Danmarks svar på Almedalsugen, bød ikke på de store politiske udmeldinger eller overraskelser, men beskæftigede sig med klimaforandringer, eksport af dansk vindkraft, aktiv dødshjælp og kritik af midterregeringen.

Regeringspartierne lagde vægt på aktiv dødshjælp i deres taler
Spørgsmålet om aktiv dødshjælp blev taget op i statsminister Mette Frederiksens (S) åbningstale og i hendes partiledertale på Folkemødet. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne tog også emnet op i sit partis hovedtale.

Danmarks seks måneder gamle midterregering blev stærkt kritiseret af politikere fra både højre og venstre
Efter efterårets valg regeres Danmark af en såkaldt SVM-regering. Det er en centrum-højre-regering med eget flertal i Folketinget. Den er baseret på et samarbejde mellem de tidligere modstandere Socialdemokratiet og det borgerlige parti Venstre og det nye parti Moderaterne, som er dannet af Lars Løkke Rasmussen, tidligere statsminister og leder af Venstre.
Manglen på politisk initiativ og indrømmelser til “den anden side” var i centrum for kritikken af SVM-regeringen, herunder fra Socialistisk Folkepartis leder Pia Olsen Dyhr og Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh. Enhedslistens leder Mai Villadsen kritiserede regeringens fokus på at effektivisere samfundet.

Fungerende forsvarsminister vil sende F-16 kampfly til Ukraine
Danmarks fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) sagde i en tale lørdag, at regeringen ønsker at donere F-16-kampfly til Ukraine, men at det kræver, at flere lande bakker op om beslutningen.
– “Danmark kan ikke donere kampfly alene. Det kræver en koalition af lande, hvis vi skal donere og vedligeholde en styrke af kampfly til Ukraine. Vi kan heller ikke træffe beslutningen alene, da det kræver USA’s godkendelse.

Forsvarsministeren sygemeldt med stress
Troels Lund Poulsen er trådt til som fungerende forsvarsminister, da Venstres leder, vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann Jensen har været sygemeldt med stress siden februar i år. Han har meddelt, at han vender tilbage til sine ministeropgaver i august.

Klima og vindkraft – et stort tema på Folkemødet
Danmarks satsning på havvindmøller og Bornholms nye status som “energiø” var et fokusemne. Der forventes en kraftig udbygning af havvindmølleparker i Danmark frem til 2030, og Bornholm bliver hjemsted for flere af projekterne, ligesom der skal lægges elkabler via Bornholm til både Danmark og Tyskland for at forsyne begge lande med grøn strøm. Desuden skal der uddannes arbejdskraft til mange af de nye erhverv, der opstår i den grønne sektor.

Politikere fremhævede modsætninger mellem centrum og periferi i Danmark
De Radikales modstand mod en CO2-differentieret, kilometerbaseret afgift for lastbiler, som Folketinget har besluttet at indføre i 2025, blev fremhævet af partileder Inger Støjberg i hendes partiledertale – et forslag, som hun siger især rammer landdistrikterne. Hun talte også om polariseringen mellem by og land med en elite, som hun mener findes i København og på Christiansborg, og lidt ironisk havde partiets telt fået navnet “Den fine salon” med en krystallysekrone under telttaget.

To spørgsmål blev ikke besvaret under Folkemødet:
1. Det faktum, at statsminister Mette Frederiksen (S) er blevet udpeget som topkandidat til posten som ny NATO-chef, samtidig med at hun i et halvt år har ledet en ny midterregering, hvor Socialdemokraterne samarbejder med deres tidligere modstander, Venstre, og det nye parti Moderaterne, gør spørgsmålet følsomt i dansk politik. Mette Frederiksen afviser delvist rygterne ved at sige, at hun ikke søger et NATO-job, mens hun bakker op om forlængelsen af Stoltenbergs udnævnelse som NATO’s generalsekretær. Alligevel er der stadig spekulationer om, at hun er kandidat, hvilket kan blive et problem i det fortsatte arbejde i regeringen og internt i Socialdemokratiet. Der tales allerede om, hvem der kan tage over som partileder og statsminister.

2. Vil Danmarks vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vende tilbage til arbejdet i august efter at have været sygemeldt med stress siden februar? I de seneste uger er han blevet kritiseret for at have presset indkøb af krigsmateriel for milliarder af dollars fra Israel igennem på meget kort tid i januar.

Læs alle artikler her