“Der er meget at dele med hinanden” – interview med Dramatens adm. direktør og chefdramaturg

Der er behov for et internationalt perspektiv for at tiltrække publikum med interesse for scenekunst fra de nordiske lande, Europa og hele verden, mener Maria Groop Russel, administrerende direktør for Dramaten, Sveriges nationalscene. Derfor ser hun det nordiske netværk som centralt, da det giver mulighed for at udveksle erfaringer og sammenligne på tværs af grænserne – og for at ansætte de bedste instruktører, scenografer og dramatikere på et grænseoverskridende arbejdsmarked.

– Som nationalscene er det vores opgave både at virke i vores eget land og at måle os med de bedste i verden, at hele tiden være med i det, der sker. Nordisk udveksling og samarbejde er en vigtig del af dette. Det er en måde at gøre vores tilbud tilgængelige for publikum, så de kan opleve de mest interessante ting i Norden, Europa og verden. Udvekslingen er også en måde at dele åbent på, at måle os med hinanden. Vi vil jo gerne have de bedste kunstnere og kreative mennesker til at arbejde i vores teater, så det er både en udviklings- og overlevelsesstrategi, siger hun.

For Maria Groop Russel er det mere relevant at tale om samarbejde og udveksling på tværs af Norden end blot mellem Danmark og Sverige, da hun mener, at netværkene også omfatter de andre nordiske lande. I kulturinstitutioners bestyrelser er det almindeligt, at der sidder medlemmer fra nabolandene.

Mange af dem, der arbejder mere konkret med scenekunst, bevæger sig også på tværs af grænserne.

– Når det gælder kunstnerisk nøglepersonale som instruktører, scenografer og lysteknikere, er Norden et fælles arbejdsmarked – ellers bliver det for lille. De bevæger sig meget problemfrit mellem Sverige, Norge og Danmark. Generelt tror jeg, at det fungerer mere sådan inden for kunstneriske erhverv end inden for sceneteknik. Selv når vi rekrutterer ledere, ser vi på hele Norden og Europa, siger hun.

(News Øresund – Anna Palmehag)

Læs hele artiklen på News Øresund her

Dette interview er foretaget i forbindelse med kulturrapporten “Dansk-svensk kultursamarbejde – samarbejde og udveksling af personale og publikum mellem Danmark og Sverige.” Rapporten viser at den grænseoverskridende dynamik og nærheden mellem landene er betydningsfuld for de kultursamarbejder, som opstår. Til rapporten gennemførtes 23 interviews og en spørgeskemaundersøgelse med 123 svar. Rapporten blev publiceret den 24. marts og er tredje del af en større kulturanalyse. Læs analysen her.