Bygge- og ejendomsbranchen i Malmø ønskede at hæve sine egne ambitioner og lancerede LFM30

Lokal Färdplan Malmö 2030 er et brancheinitiativ, der er lanceret for at sætte mere ambitiøse klimamål for bygge- og ejendomssektoren i Malmø. Ved at tilslutte sig LFM30 forpligter aktørerne sig til at være klimaneutrale i 2030. Derudover skal de bygherrer, der er tilsluttet, opstarte et klimaneutralt projekt inden for Malmøs geografi inden 2025. Det er unikt, at virksomheder i bygge- og ejendomssektoren går sammen om at reducere CO2-udslippet, siger Jennifer Cronborn, sekretariatschef hos LFM30. Det sociale aspekt af bæredygtig vækst kan også komme til at indgå i LFM30’s arbejdsmetode.

I 2018 gennemførte Malmö stad sammen med foreningen Hållbart Byggande i Syd en forundersøgelse af, hvordan man kan reducere klimapåvirkningen fra bygge- og anlægsbranchen i Malmø. Bygge- og ejendomssektoren i Sverige blev dengang anslået til at stå for 20 procent af landets samlede kuldioxidudledning. Et af resultaterne blev, at nogle store virksomheder i sektoren ønskede at sætte mere ambitiøse mål og valgte at oprette medlemsorganisationen LFM30, som står for Lokal Färdplan Malmö 2030. Initiativtagerne var, ud over Malmö stad: Granitor Properties (tidligere Midroc), Otto Magnusson, Vasakronan, Wihlborgs, Sustainable Innovation og Sveriges Träbyggnads kansli.

Til dato har omkring 215 medlemmer tilsluttet sig, og ud over ejendoms- og byggefirmaer omfatter medlemmerne bygningsentreprenører, konsulenter, banker, materiale- og teknikleverandører, energiselskaber, organisationer, myndigheder, universiteter og forskningsinstitutter.

– Da LFM30 startede, var der et vakuum. Spørgsmålet om bæredygtighed i samfundet har eksisteret i lang tid, men folk har måske ikke talt så meget om det i forhold til boligen. Så har der været en hel del lovgivning om, hvordan man skal måle og overvåge sin klimapåvirkning, hvilket efterlod aktørerne med spørgsmålet: Hvad skal vi gøre? Det er det, LFM30 forsøger at imødekomme. I dette forum kan vi finde ud af, hvordan og hvad vi ikke ved, kan vi generere sammen. Det bliver på en måde en best practice-kultur, siger Jennifer Cronborn, sekretariatschef og videnskoordinator.

 

Læs hele interviewet på News Øresund

Interviewet er udgivet i rapporten Bæredygtighedsarbejde i Skånes ejendomssektor, 4. oktober 2023, og er udarbejdet af Øresundsinstituttet på vegne af Sparbanken Skåne.