Svenske gæster en del af Louisianas DNA

Mange svenskere forbinder en tur til Danmark med et besøg på kunstmuseet Louisiana. At have mange svenske gæster, er samtidig blevet en del af Louisianas DNA, mener museets kommunikations- og marketingschef Thomas Bendix. Under coronakrisen har der været markant færre besøgende og nu satser Louisiana på flere samarbejder og mere markedsføring i Sverige for at få de svenske gæster tilbage.

I 2020 havde Louisiana 403.000 besøgende. Det var et fald på 47 procent sammenlignet med 2019, hvor der var 758.000 gæster på det moderne kunstmuseum i Humlebæk. Og i 2021 blev endnu værre med 330.000 besøgende. Årsagen staves naturligvis covid-19 og de nedlukninger samt besøgs- og rejserestriktioner, der har været gældende i perioder i løbet af de sidste snart to år. Det har ramt Louisiana hårdt, hvor op mod 45 procent af gæsterne kommer fra udlandet under et almindeligt år. Museets kommunikations- og marketingschef Thomas Bendix forklarer, at gæsterne kan inddeles i kategorierne: danske gæster, danske klubgæster, svenske gæster og turister.
– Svenskerne er helt klart vigtige for os, siger han.

De svenske gæster står for 17-18 procent, vurderer han, og derfor har de dansk-svenske grænselukninger påvirket museet.
– Vi siger altid, at vi er et særligt sted for svenskerne i Sydsverige. Men vi opdagede, at det også er det modsatte. Det var virkelig mærkeligt, at ikke have nogle svenske gæster. Det er en del af vores DNA at have mange svenske gæster, siger Thomas Bendix.

Og udover at der var få svenske gæster, så oplevede de også en forandring i attituden fra svenskerne.
– Det har virkelig været en turbulent tid i det dansk-svenske forhold. For første gang har vi oplevet en negativ stemning fra svenskerne. Under pandemien fik vi rigtig mange kommentarer, på sociale medier og på mail. Det var som om man ville rette al sin kritik mod Danmark til Louisiana. Det var meget mærkeligt, fortæller Thomas Bendix og fortsætter:
– For ellers så plejer vi jo at svare på spørgsmålet ”Hvem elsker Louisiana mest?” – ”Det er svenskerne!”. Vi har virkelig mange trofaste svenske gæster og medlemmer. Det at tage til Louisiana er blevet overført fra en generation til en anden. For mange svenskere er det en årlig tur at tage til Louisiana, når magnoliaen blomstrer, eller hvornår det nu kan være.

(News Øresund – Thea Wiborg)

Læs hele artiklen på News Øresund her

Dette interview er foretaget i forbindelse med kulturrapporten “Dansk-svensk kultursamarbejde – samarbejde og udveksling af personale og publikum mellem Danmark og Sverige.” Rapporten viser at den grænseoverskridende dynamik og nærheden mellem landene er betydningsfuld for de kultursamarbejder, som opstår. Til rapporten gennemførtes 23 interviews og en spørgeskemaundersøgelse med 123 svar. Rapporten blev publiceret den 24. marts og er tredje del af en større kulturanalyse. Læs analysen her.