Rödgröna blocket ser ut att vinna regionvalet i Skåne – om inte Miljöpartiet byter sida

Regionvalet i Skåne den 9 september är präglat av ett jämnt lopp mellan de politiska blocken. Henrik Fritzon (S) är regionstyrelsens ordförande i Skåne idag. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Det är jämnt lopp mellan det rödgröna och det blå blocket i regionvalet i Skåne, visar Novus senaste opinionsundersökning. Det rödgröna blocket, bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stöd från Vänsterpartiet, har tagit ledningen med få procentenheter. Miljöpartiet har dock vid tidigare val visat att de inte är främmande för att bilda regering med de blå partierna.

Den politiske magt i Skåne afhænger på nuværende tidspunkt af Miljøpartiets valg. Vælger de at støtte et socialdemokratisk regionsråd, vil der være flertal for det. Men vælger de modsat at støtte et borgerligt regionsråd, vil der ligeledes være flertal for det.

Samlet set har Socialdemokraterna, Miljøpartiet og Vänsterpartiet 39,1 procent af stemmerne, viser Novus-målingen. Dertil har koalitionen af borgerlige partier (Alliansen) samlet set 37,9 procent af stemmerne. Miljøpartiet har selv 4,3 procent af stemmerne.

Dermed kan Miljøpartiet svinge udfaldet af regionsvalget i den favør, som de finder bedst. Det gjorde de for eksempel også i de to mandatperioder 2006-2014, hvor det skånske regionsråd dermed var blågrønt.

Den helt store tunge på vægtskålen er dog Sverigedemokraterna, som med deres 19,6 procent af stemmerne kan male regionsrådet den farve, som de ønsker. De har allerede tidligere på året luftet ideen om at indgå samarbejde med Socialdemokraterna, da partiet på lige linje med Sverigedemokraterna går ind for strammere flygtningepolitik, mener partiformanden Jimmie Åkesson (SD), til TT.

Problemet med den idé er dog, at de andre partier ikke har tradition for at ville samarbejde med Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna har endda taget meget direkte afstand fra dem på netop flygtningeområdet:

– Alle ved, at Socialdemokraterna aldrig kommer til at arbejde sammen med Sverigedemokraterna, så hvad Jimmie Åkesson synes om vores flygtningepolitik, det er ganske uinteressant, siger Socialdemokraternas partisekretær, Lena Rådström Baastad, til Expressen.

Det skal dog understreges, at udmeldingerne fra Åkesson og Baastad tager udgangspunkt i en rikspolitisk diskussion, ikke en regionspolitisk. Der kan derfor være væsentlige forskelle i politikernes lyst til at indgå samarbejder med andre partier, alt afhængig af om det er rikspolitik eller regionspolitik.

I dag er Skånes regionsråd udgjort af 12 medlemmer. De har en Socialdemokratisk regionsrådsformand, Henrik Fritzon, samt fem andre socialdemokratiske medlemmer. Tre medlemmer er fra Miljøpartiet, to fra Moderaterna og en enkelt fra Sverigedemokraterna.

(News Øresund)

Fakta – Stemmeprocenter i dag kontra valget i 2014
Partinavn – Stemmeprocent i dag – Stemmeprocent 2014

Socialdemokraterna – 26,5 % – 32,4 %

Moderaterna – 22,2 % – 22,3 %

Sverigedemokraterna – 19,6 % – 14,5 %

Vänsterpartiet – 8,3 % – 5,3 %

Centerpartiet – 6,5 % – 4,2 %

Liberalerna – 6,0 % – 5,9 %

Miljøpartiet – 4,3 % – 6,7 %

Kristdemokraterna – 3,2 % – 3,3 %

Øvrige – 3,4 % – 5,4 %

Undersøgelsen er baseret på 1.000 interviews med stemmeberettigede personer i perioden 24. maj – 6. juni.

Kilde: Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Novus på vegne af HD/Sydsvenskan.