Samarbejdet på tværs af Øresund
Det regionale samarbejde forandres fortsat. Arbejdet i The Greater Copenhagen & Skåne Committee udvikler sig og bliver mere konkret. Malmø er netop gået med i det tysk-dansk-svenske samarbejde STRING, som er på vej til at vokse nordpå mod Oslo. Malmø og Københavns formelle bilaterale samarbejde har ændret form fra faste møder til løbende kontakt i forhold til aktuelle spørgsmål og projekter. Samtidig diskuteres fremtiden for det dansksvensk-norske samarbejde, Den Skandinaviske Arena.
| Læs hele analysen her |
Netværket af personer, som har en plads i mindst to formelle tværregionale samarbejdsprojekter eller organisationer i den dansk-svenske Greater Copenhagen region omfatter 60 personer. Det er et sammenhængende netværk med undergrupper der har hver sin fællesnævner: byudvikling, regionalt samarbejde, grænsehindringer, interreg og infrastruktur samt lokalt samarbejde. Ændringer i bestyrelser og samarbejder påvirker naturligvis netværkets udformning. Siden sidste års netværksanalyse har der blandt andet været omrokering i bestyrelserne for infrastrukturselskaberne og omorganisering af investorgruppen for ruteudviklingsprogrammet for Københavns Lufthavn Global Connected.
Fremover ventes flere forandringer. Der er valg til kommuner og regioner i Danmark i november og nye politikere tiltræder 1. januar 2018. På embedsmandsniveau er der også udskiftning. To af tre regioner i Greater Copenhagen har netop fået en ny udviklingsdirektør.
De største børsselskaber har en mere international bestyrelse i Danmark end i Sverige. I de 18 største danske børsselskaber på Nasdaq C 20 listen har 45 procent af bestyrelsesmedlemmerne en international baggrund eller kobling. Andelen af internationale bestyrelsesmedlemmer i de svenske børsselskaber på Nasdaq 30 Index Stockholm er 35 procent.
Cirka hver fjerde af de internationale bestyrelsesmedlemmer i de største danske selskaber er svensk, mens danskerne står for mindre end 10 procent af de internationale bestyrelsesmedlemmer i de største svenske selskaber. Amerikanere og briter tager ofte plads i bestyrelserne i både Danmark og Sverige.
Tre trender i det dansk-svenske erhvervsliv er: IKEA satser på global innovation i Greater Copenhagen regionen, svenske ejendomsselskaber investerer mere end nogensinde i Danmark og danske arkitekter tegner mange af svenske ikonbyggerier.
Øresundsinstituttet kortlægger i denne årlige rapport samarbejdet i den dansk-svenske Greater Copenhagen region. Vi ser på de aktive tværregionale samarbejdsprojekter og organisationer og tegner et netværk af de personer, som sidder i mindst to bestyrelser og styregrupper for disse. I årets rapport retter vi også fokus på erhvervslivet – vi ser på de største børsselskabers bestyrelser og fremhæver dansk-svenske virksomheder og erhvervslivets aktiviteter på tværs af grænsen.
| Læs hele analysen her |
Den 4. oktober præsenterede Øresundsinstituttet en ny analyse af samarbejdet på tværs af Øresund, ved et dansk-svensk netværksmøde på Sveriges ambassade i København. Til en tætpakket sal på ambassaden, fortalte ambassadør Fredrik Jörgensen om det dansk-svenske samarbejde inden analysen blev præsenteret af Øresundsinstituttets senioranlytiker Thea Wiborg. Herefter fortalte Greater Copenhagen & Skåne Committees og Region Skånes formand Henrik Fritzon om det regionale samarbejde, fulgt af e-handelsvirksomheden Boozt Fashions adm. direktør, Hermann Haraldsson, der fortalte om arbejdet i den dansk-svenske fremgangvirksomhed med dansk ledelse, hovedkontor i Hyllie og lager i Ängelholm.