Ny analyse: Offentlige ejendomsejere i Skåne investerer mere end 40 milliarder svenske kroner i nye ejendomsprojekte
Mere end 40 milliarder svenske kroner vil blive investeret i nye ejendomsprojekter i Skåne i år og de kommende år af kommuner, regioner og statslige aktører. Det viser en ny analyse fra Øresundsinstituttet. Alene Malmø, Lund og Helsingborg investerer tilsammen mere end 17 milliarder svenske kroner, mens Regionfastigheter har et budget på næsten 20 milliarder svenske kroner, hvoraf nye hospitalsbygninger i Malmø udgør en stor del. Derudover skal der bygges en ny politistation i Malmø, en ny institution i Trelleborg, og i Revinge investerer forsvaret milliarder i ombygning og udvidelse af regiment P7. Det er nogle eksempler på store offentlige ejendomsinvesteringer, som forventes i Skåne på trods af en mere afventende situation i branchen generelt.
Læs analysen her
Highlights:
–
17 milliarder svenske kroner i kommunale investeringer i Skånes tre største byer
De kommunale ejendomsorganisationer og kommunale boligselskaber i Lund, Helsingborg og Malmø forventes at investere mere end 17 milliarder svenske kroner i løbet af de næste par år. Den eksisterende bestand omfatter i dag 6,7 millioner kvadratmeter til en værdi af 110 milliarder svenske kroner.
–
–
En stor pukkel med hensyn til investeringer for Regionfastigheter
Med næsten 20 milliarder svenske kroner i investeringer er der i øjeblikket højkonjunktur i opgaverne for Regionfastigheter. Det siger Pål Svensson, administrationschef og ejendomsdirektør i Region Skåne, i et interview. Tallet inkluderer ikke fremtidige sygehusbyggerier i Lund og Helsingborg.
–
–
Milliardinvestering i forsvaret i Skåne med nybyggeri og ombygninger
Gennem nybyggeri og omfattende renovering af eksisterende ejendomme planlægger Försvarsmakten frem til 2030 milliardinvesteringer i det sydskånske regiment, P7, i Revingehed. Regimentet bliver den syvende mekaniserede brigade og omfattes af den nye forsvarssamarbejdsaftale mellem USA og Sverige.
Foto: Försvarsmakten
–
–
Øget konkurrence kan mærkes
Flere af de aktører, der er blevet interviewet til rapporten, har bemærket øget konkurrence på markedet. For eksempel ser Regionfastigheter et øget antal tilbud ved udbudsrunder, og Malmø Universitet har bemærket lavere priser i tilbud, når der indgås nye rammeaftaler. Lunds domkirke, som ejer jord i det nordøstlige Lund i Råängen-området, som snart er klar til at blive solgt videre til private operatører, mærker også situationen ved, at køberne ikke længere står i kø som for et til halvandet år siden.
–
–
Byggeomkostningerne er ikke faldet så meget som normalt
I starten af denne lavkonjunktur er byggeomkostningerne steget, selv om efterspørgslen er faldet. Det siger Fredrik Isaksson, cheføkonom hos Byggföretagen, i et interview til rapporten, og årsagen til de øgede priser er leveringsproblemer. Han tror dog ikke, at omkostningerne vil fortsætte med at stige så meget i fremtiden. En anden udfordring, som Fredrik Isaksson fremhæver, er, at han mener, at det kan blive svært for kommunerne at investere i nye store projekter, da den økonomiske situation i kommunerne er blevet sværere. Desuden kan det blive svært at tiltrække arbejdskraft tilbage til byggebranchen, når markedet vender, siger han, blandt andet på grund af den svagere svenske krone.
–
Om rapporten
Ejendomsmarkedet:
Offentligt ejerskab og investeringer i Skåne
Denne analyse er en del af Øresundsinstituttets egen rapportserie. Øresundsinstituttet er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, netværksmøder og nyhedsbureauet News Øresund bidrager til øget viden om udviklingen i Sverige og Danmark med fokus på Øresundsregionen. Rapporten er en undersøgelse af et udvalg af større offentlige ejendomsejere i Skåne med hensyn til deres eksisterende ejendomsportefølje og fremtidige investeringer.
KONTAKT:
Johan Wessman
adm. direktør Øresundsinstituttet
johan.wessman@oresundsinstituttet.org