Nu har flere nordmænd end danskere sommerhus i Sverige

Sommarstuga-foto-Oslonatt-Flickr.jpg

Danskerne har længe været den største gruppe blandt de udenlandske sommerhusejere i Sverige, men de seneste tre år har antallet mindsket, mere og mere for hvert år. Foto: Oslonatt – Flickr (CC BY-SA 2.0)

Flere danskere sælger sine svenske sommerhuse. Antallet af svenske sommerhuse, som var ejet af danskere, mindskede med to procent sidste år, eller 184 huse. Der hænger sandsynligvis sammen med, at det er blevet billigere at købe sommerhus i Danmark. Samtidig steg antallet af norske sommerhusejere i Sverige, hvilket betyder at nordmændene nu har overhalet danskerne som den største gruppe udenlandske sommerhusejere. Det viser ny statistik fra SCB.

De danskere der har valgt at købe et svensk sommerhus har oftest søgt til Kronobergs län (3 195 huse), efterfulgt af Skåne, Halland og Blekinge. Til sammenligning er kun otte sommerhus i Norrbotten ejet af danskere og på Gotland er der ikke et eneste.

Danskerne har længe været den største gruppe blandt de udenlandske sommerhusejere i Sverige, men de seneste tre år har antallet mindsket, mere og mere for hvert år. Samme udvikling kan interesseforeningen Danska Torpare se i sit medlemsregister.

”Mellem 2005 og 2010 fordoblede vi vores medlemsantal. Dengang var sommerhusene meget dyrere i Danmark, så man fik mere ud af det ved at købe i Sverige. Nu får man mere for pengene i Danmark igen. Men jeg tror også, at mange undlader at købe sommerhus fordi de føler sig utrygge efter finanskrisen samtidig med at bankerne er blevet strengere  og ikke er lige så villige til at give et lån” siger Jannik Lindholm, som leder Danska Torpare med 9.600 medlemmer, til News Øresund.

Han tror, at der er gode chancer for at faldet i de danskejede sommerhuse i Sverige, stopper op.

”Bor man i Storkøbenhavn, som 70 procent af vores medlemmer gør, så har man oplevet en stor prisstigning på boligerne igen. Så har man et hus man kan belåne og købe sommerhus i Sverige,” siger han.

News Øresund – Anna Palmehag

Udenlandsejede sommerhuse i Sverige 2015
1. 11.474 sommerhuse er ejet af nordmænd
2. 11.267 af danskere
3. 10.114 af tyskere