Malmø-baserede Siegel opfordrer til økonomisk drivkraft i kuldioxidneutralt husbyggeri

Bygge- og arkitektvirksomheden Siegel, med base i Malmø, har et stærkt fokus på økologisk og social bæredygtighed, når der udvikles og bygges ejendomme. Lejlighedsblokken Mariastugan i Höllviken i det sydlige Skåne er et eksempel med en hybridkonstruktion og sociale løsninger som sauna, samkørselsordning og have til lejerne. Men der er økonomiske udfordringer forbundet med at være på forkant og udvikle bæredygtige byggemetoder, siger Cord Siegel, arkitekt og grundlægger af virksomheden.

Byggeriet er i fuld gang i Mariastugan i Höllviken, og de 36 lejeboliger vil være klar til indflytning i foråret 2023. I 2017 vandt Siegel en såkaldt jordtildelingskonkurrence annonceret af Vellinge Kommune, og de to bygninger med en sammenhængende trappeopgang har taget omkring seks år at færdiggøre. Derudover vil der være en fælles have, en garage med ladestandere, en sauna, et motionsrum, et værksted og nogle af lejlighederne vil have deres eget drivhus på terrassen.

– Kommunen ønskede et lejlighedsblokke, og de mente, at vores var et godt match til placeringen. De ønskede også, at det skulle se lidt varieret ud, så derfor har vi et ret uregelmæssigt vinduesarrangement, og de to bygninger er forskellige i deres output. Den ene er vores modernistiske bygning, og den anden er mere klassisk, forklarer Cord Siegel, arkitekt og grundlægger af virksomheden Siegel, der har base i Malmø.

– Så vi har forsøgt at opnå denne mangfoldighed, som man også kunne kalde brogethed. Det er lidt af et miskmask, siger han.

Læs hele interviewet på News Øresund

Fodnote: Dette interview blev gennemført den 1. marts 2023 til rapporten Hållbarhetsarbetet i Skånes fastighetsbransch, som er udarbejdet af Øresundsinstituttet på vegne af Sparbanken Skåne. Mariastugan stod færdig i foråret 2023, og beboerne er flyttet ind.