Kulturprojekt kortlægger dansk-svensk kultur og skaber mere samarbejde

Kulturen har i de seneste år ikke været i et aktuelt område for tværregionalt samarbejde i Øresundsregionen. Hverken Grater Copenhagen, STRING eller Interreg-programmet ØKS har det som et samarbejdsområde. Men det er meget samarbejde mellem aktører i den danske og svenske kulturbranche. Og der er et potentiale for mere. Øresundsinstituttet er nu, med støtte fra Svensk-danska kulturfonden og Region Skåne, ved at kortlægge kulturinstitutioner og samarbejde mellem svenske og danske aktører. Vi har samlet en liste som i skrivende stund omfatter omkring 250 aktører og institutioner, blandt andet museer, teatre, musikscener, filmproducenter samt tilbagevendende festivaler og kulturevents. Flere tilkommer. Vi har også gennemført en pilotspørgeskemaundersøgelse og en større survey vil blive sendt ud i efteråret. Desuden er vi i gang med at gennemføre mere end ti interviews med nogle af de kulturchefer som arbejder på den anden side af Øresund for at samle deres interessante erfaringer med dansk og svensk kultur.Et formål med kulturprojektet er også at bidrage til et bredere netværk mellem danske og svenske kulturaktører. Vi har et samarbejde med personer blandt andet fra Sveriges ambassade i København, Nordisk Kulturfond, Region Skåne og Malmø kommune, og er ved at starte et Sounding board med flere medlemmer.

 

 

Hvorfor samarbejde om kultur?

Her giver nogle af vores samarbejdspartners i kulturprojektet deres perspektiv på hvorfor der er potentiale i mere samarbejde mellem danske og svenske kulturaktører.

Foto: Det Kongelige Bibliotek

En gensidig fascination mellem dansk og svensk kulturbranche

”Der er en gensidig fascination. Jeg tror, at er der nogen der kan formidle den her bro mellem Danmark og Sverige, så er det kulturlivet. Der er en stor gensidig respekt. Kulturen er blevet valgt fra i det dansk-svenske samarbejde, men kulturlivet forstår netop hinandens lande bedst. Vi rekrutterer fra begge sider og følger med i hvad der sker på kryds og tværs.” siger Lise Bach Hansen, som er aktiv i en række svensk-danske kultursamarbejder og er bl.a. også Head of Programming Talks & literature i Den Sorte Diamant, Det kgl. Bibliotek.

Foto: Region Skåne

Gitte Wille, dansk kulturchef i Region Skåne, om styrkerne i dansk og svensk kultur:  

Dansk kultur:
”Jeg synes der er et meget stærkt samfundsperspektiv. Den danske kultursektor er mere i kritisk opposition til samfundsordenen, de er betragtere og kunst skal give udtryk for noget.”
Om svensk kultur:
”Jeg ser en styrke i den rummelighed, tolerance, demokratisering der er, at kunsten skal være for alle. Kunst og kulturlivet taler om samfundet på en anden måde. De har et humanistisk perspektiv med ligestilling og mangfoldighed. De ser sig som en bredere del af samfundet.”

Foto: Riksdagen

Politikken kan gøre mere 

”Pandemin har satt ljuset på vikten av kulturen och det gränsöverskridande samarbetet. Året som har gått har inneburit en kulturskuld för alla, inte minst för barn och unga. För att främja bildning, demokrati, språk, folkhälsa och utbyte behövs kulturpolitiska samarbeten. Sverige och Danmark har mycket att vinna på detta sett till att vår musiksektor, film- och serieproduktion och kulturella näringar redan arbetar gränsöverskridande. Politiken kan här göra mer.” siger Lawen Redar (S), jurist, Riksdagsmedlem og bl.a. tredje næstformand i Riksdagens Kulturudvalg.

Foto: Peter Hoelstad

Perfekt tidspunkt for samarbejde mellem danske og svenske kulturaktører 

”Det finns ett nytt guldläge för samarbete. I en post-coronatid kommer det finnas en stark längtan att bryta en lång isolering. Det måste vi vara beredda på. Vi ska inte bara sitta och vänta. Jag skulle säga att det aldrig tidigare har varit en sådan stark längtan och genomgripande avsaknad av kulturupplevelser som nu. Det blir ju även tydligt att kultur skapar socialt meningsfulla sammanhang. Vi längtar efter att göra kultur tillsammans, i gemenskap.” siger Benny Marcel, direktør, Nordisk Kulturfond.

Foto: Erik Leo

Hvilket potentiale ser du i mere dansk-svensk kultursamarbejde?

”För oss i Malmö stad är det självklart med ett starkt svensk-danskt kultursamarbete, redan idag har vi ett bra kompetensutbyte och en gemensam arbetsmarknad för kulturinstitutionerna framförallt på konstområdet, även om det funnits gränshinder under pandemin. Efter pandemin kommer vi att ytterligare kunna utveckla det dansk-svenska samarbetet och vi behöver verkligen öka möjligheterna för våra medborgare, konstnärer och kulturskapare samt för besöksnäringen att kunna ta del av och samskapa kring olika kulturuttryck. Öresundsregionen har en oerhörd potential vad gäller kultursamarbeten.” säger Pernilla Conde Hellman, kulturchef, Malmö stad.

Analysearbejdet udføres af det dansk-svenske videnscenter Øresundsinstituttet med støtte fra Stiftelsen Svensk-danska Kulturfonden og Region Skåne.