Øresundsinstituttets månedsbrev i juni: Potentiale i mere kultursamarbejde over grænserne – medlemsinterview m. Linus Eriksson, adm. dir. Øresundsbro Konsortiet

Nystart for kulturen og potentiale i mere samarbejde over grænserne
tom teskt 
tom teskt 
Kulturen har været hårdt ramt af coronapandemien der har medført restriktioner, publikumsloft og ændret adfærd. Nu bliver der åbnet op i både Danmark og Sverige, og smitteniveauet på begge sider af Sundet er forbedret. Museer og gallerier kan tage imod flere besøgende, men oftest med forhåndsbooket billet og i Danmark med krav om coronapas. Koncerter, kultur- og idrætsarrangementer bliver igen mulige, dog for langt færre deltagere og en lang række af de store festivaler er blevet indstillet også i sommer – så som Malmøfestivalen, Copenhell og Sweden Rock. Andre festivaler og events bliver mindre format. Eksempelvis Roskilde festivalen som arrangerer en række endagsfestivaler og det store event World Pride, som skal arrangeres i København og Malmø i august, bliver med mindre workshops og aktiviteter men uden en stor pride-parade. Folkemødet bliver afholdt i en hybridversion, men med et meget mindre program fysisk i Allinge på Bornholm end normalt, og Almedalsveckan bliver helt digital. Der er en længsel efter at kunne mødes og blive inspireret igen. Som Benny Marcel, direktör på Nordisk Kulturfond siger: ”Jeg vil mene, at der aldrig tidligere har været en så stærk længsel og dybtgående mangel på kulturoplevelser, som nu.”
Men krisen har også givet erfaring. Mange aktører har testet forskellige digitale løsninger og fundet på nye måder at nå publikum. Det findes dog stadig en udfordring i at finde en økonomisk bæredygtig forretningsmodel for det, men digitaliseringerne gør det muligt at tage del af kultur fra den anden side af grænsen og i hele Norden, hvilket der er et stort potentiale i.
På Øresundsinstituttet vil vi også udnytte de digitale muligheder endnu mere fremover. I efteråret starter vi vores nye TV-studie. På generalforsamlingen fortalte adm. direktør Johan Wessman blandt andet at det bliver muligt at leje studiet til en lav pris for vores medlemmer. På generalforsamlingen, som i år var digitalt, blev tre medlemmer valgt ind i Øresundsinstituttets bestyrelse: Linus Eriksson, adm. direktør for Øresundsbro Konsortiet, Jeppe Grønholt-Pedersen fra. Københavns Kommune og Karin Langendorf fra Region Hovedstaden.
Læs mere i månedsbrevet herunder: 
Medlemsinterview: Linus Eriksson, vd Øresundsbro Konsortiet
Aktuelt i regionenKultur: Omsætningen i kulturbranchen og oplevelsesøkonomien er faldet markant under coronakrisen
Kultur: Digitale muligheder – eksempel på digital kultur i Sverige og Danmark
Dansk-svensk kulturprojekt
Nyt om Øresundsinstituttets bestyrelse og generalforsamling
Seneste analyser
Kommende netværksmøder
Hilsner fra Øresundsinstituttet
Jenny Andersson, Kristoffer Dahl Sørensen, Sofi Eriksson, Erik Ottosson,
Sofie Paisley, Anna Palmehag, Johan Wessman och Thea Wiborg