Interview med SmiLe Incubator: Partnerskab mellem store og små virksomheder på tværs af sundet kan booste life science i regionen

Det dansk-svenske samarbejde kan styrkes gennem fondsmidler, tværregionale projekter og en endnu større åbenhed fra store life science-selskaber i Danmark. Det mener Ebba Fåhraeus, der er CEO for SmiLe Incubator på Medicon Village i Lund.

Det er ikke tilfældigt, at dørene til kontorerne og laboratorierne ned ad gangen står åbent.

– Alle skal kunne føle sig velkomne til at interagere med hinanden, siger Ebba Fåhraeus, der er CEO på SmiLe Incubator, som er rugkassen for life science startups på Medicon Village i Lund.

Lokalerne, hun viser rundt i, tilhørte frem mod 2010 det svensk-britiske medicinalselskab AstraZeneca. Virksomheden valgte dog at lukke forskningsafdelingen i Lund og fyre 900 medarbejdere.

I dag er nedlukningen fortid, Medicon Village overtog AstraZenecas faciliteter, og i 2012 rykkede SmiLe ind på Medicon Village og fik del i nogle af lokalerne og labfaciliteterne til incubation.

Omkring 50 virksomheder er SmiLe alumner, og for tiden bliver ca. 25 life science-projekter rådgivet af incubatorens forretningsstrategiske personale, så entreprenørerne om 3-6 år har forfinet deres forretningsmodel tilstrækkeligt til at drive virksomheden videre på egen hånd.

Asgard Therapeutics, Xinnate og Sinntaxis er nogle af de indrullede virksomheder, mens Saga Diagnostics, SARomics Biostructures og Xintela er alumner. Virksomhederne finansieres både fra SmiLes eget netværk af investorer, som rejser privat kapital, samt offentlige midler fra eksempelvis Vinnova, Tillväxtverket og EU.

(News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen)

 

Læs hele interviewet på News Øresund