Interview med Lennart Hedström: ”Der vil gennem livet være situationer, hvor der vil opstå behov for at omskole sig, udvide sin viden og udvikle sine kompetencer”

Coronakrisen har ledt til opsigelser, men også nye muligheder. Mere end halvdelen af de, som har søgt hjælp hos TRR, er gået videre til nyt job eller studier. Det viser statistik fra den svenske organisation TRR, som hjælper privatansatte funktionærer og embedsmænd, der er blevet sagt op. De ser at flere får et nyt job, omskoler sig eller bliver selvstændige. Det bidrager til et større fokus på omstilling og mobilitet på arbejdsmarkedet, anser organisationens adm. direktør Lennart Hedström. Han er overbevist om, at det er vigtigt at ruste sig til fremtidens arbejdsmarked gennem kontinuerlig kompetenceudvikling og mere fokus på bløde kompetencer samt, at virksomheder skal forberede sig på en stigende efterspørgsel på hybridansættelser med mulighed for hjemmearbejde.

I 2020 fik omkring 51.000 funktionærer og embedsmænd i Sverige en varsling om opsigelse, ifølge TRR, som hjælper fyrede ansatte i private virksomheder til nyt job. Det var frem for alt inden for detailhandel og salg, turisme, hotel- og restaurantbranchen, finans- og forsikringsbranchen, transport samt forretningsservice og rekruttering. Derimod blev der rekrutteret inden for blandt andet detailhandlen, IT, byggeri og ejendomme og servicebranchen.
– Det er lidt selvmodsigende, for detailhandlen og salg er den branche, som er blevet hårdest ramt og har fyret flest, men det er også den branche, som har rekrutteret flest. Men de flytter til andre dele – e-handlen selvfølgelig samt møbler og ting til hjemmet, dagligvarer, byggehandlen og apoteker. De er dem, der ansætter nu, siger Lennart Hedström, adm. direktør på TRR.

Også den offentlige sektor har ansat flere under pandemien.
– Vi ser, at regioner og kommuner, og eksempelvis Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Försvarsmakten, Polismyndigheten og Trafikverket ansætter. Der er markant flere, som har fået et job i den offentlige sektor under pandemien end normalt, siger han.

Der har været travlt hos TRR, som ifølge omstillingsaftalen, der blev indgået i 1974 mellem erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Svenskt Närlingsliv og fagforbundsorganisationen PTK, skal støtte privatansatte medarbejdere, der er blevet opsagt på grund af arbejdsmangel og hjælpe dem med at finde et nyt job. Omkring 950.000 privatansatte funktionærer og embedsmænd, det som kaldes tjänestemän på svensk, omfattes af aftalen.
– TRR så, at det begyndte at røre på sig i slutningen af marts sidste år, hvor der kom flere afskedigede ind til os. Derefter kom der fart på i løbet af andet kvartal, hvor vi i gennemsnit havde 100 personer flere, end hvad vi plejer hver dag. Så erhvervslivet gik i panik. De så, at det påvirkede forretningen. Der var usikkerhed om, hvorvidt de skulle få nogen støtte og senere om det ville være tilstrækkeligt, siger Lennart Hedström.

(News Øresund – Thea Wiborg)

Læs hele interviewet på News Øresund

 

Foto: Janerik Henriksson, TT