Interview med Asgard Therapeutics AB: Forskere fra Portugal skaber lovende biotekselskab med dansk-svensk støtte i Lund

Biotekvirksomheden Asgard Therapeutics AB i Lund blev etableret i 2018 som et spinout fra Lund Universitet og er udviklet med støtte fra blandt andre svenske Vinnova og danske Novo Nordisk Fonden. Virksomhedens tre portugisiske stiftere har oplevet gode muligheder for finansiering og samarbejder i Øresundsregionen, men de ser også behov for flere nationale og regionale indsatser for at fremme vækst og innovation i regionen.

For blot nogle år siden lå det ikke i kortene, at Cristiana Pires, Filipe Pereira og Fábio Rosa skulle bo og stifte virksomhed i Lund.

I dag er de henholdsvis adm. direktør og bestyrelsesmedlemmer i biotekselskabet Asgard Therapeutics, og deres kræftforskning har siden etableringen i 2018 vakt opmærksomhed.

Men hvorfor valgte de tre portugisiske forskere at slå sig ned i Lund?

I 2015 ledte Filipe Pereira en forskningsgruppe i Portugal, som undersøgte cell fate engineering i immunsystemet. Fábio Rosa og Cristiana Pires sluttede sig til holdet som henholdsvis kandidatstuderende og postdoc-forsker.

Men i 2017 tog the Knut and Alice Wallenberg Foundation i Sverige og SciLifeLab (Science for Life Laboratory) initiativ til at starte et netværk mellem afdelingerne under the Wallenberg Centers for Molecular Medicine (WCMM), som ligger i Gøteborg, Linköping, Lund, Umeå. Målet var at samle fremtidens ledere inden for life science og molekylær medicin i Sverige.

– I Lund rekrutterede WCMM ti forskningsledere (PI’s) uden for Sverige for at styrke regenerativ medicin på Lund Universitet. Jeg blev rekrutteret til stillingen inden for feltet hæmatopoiese. Det kom med en stor pakke af investeringer, som tillod os at lave ambitiøse og dyre eksperimenter, fortæller Filipe Pereira.

(News Øresund – Camilla Neve Lieknins & Kristoffer Dahl Sørensen)

 

Læs hele interviewet på News Øresund