Hårdt år venter både dansk og svensk økonomi – men topøkonomer ser flere tegn på, at inflationen er ved at aftage

Økonomien er inde i en periode med afmatning. I både Sverige og Danmark ventes BNP at skrumpe med omkring en pct. i år, mens reallønnen i landene dykker i rekordfart. Trods de dystre udsigter for både husholdninger og virksomheder i løbet af året er der tegn på, at den rekordhøje inflation er ved at aftage. Sådan blev billedet af dansk og svensk økonomi tegnet under ejendomskonferencen Real Estate Øresund i Malmø torsdag.

Svenske husholdninger skiller sig internationalt ud som meget følsomme over for renter med en høj belåningsgrad og korte faste renteperioder, ifølge Pernilla Johansson, seniorøkonom i Swedbank.

– I Sverige har vi en høj privat gæld, mens en stor del af befolkningen sidder med en variabel rente. Det betyder, at renteforhøjelser fra Riksbanken træder hurtigere i kraft end i mange andre lande, og det påvirker husholdningernes omkostninger, siger hun.

Og rentestigningen forventes i løbet af året at fortsætte for at dæmme op for inflationsudviklingen. På nuværende tidspunkt er det 3 pct, men ifølge Swedbanks seneste prognose vil Riksbanken fortsætte med at hæve sin toneangivende rente i løbet af året og lande på 3,5 pct. i juni.

Pernilla Johansson fremhæver den stadig svagere svenske krone, højere inflationstal end forventet samt et større fokus på inflation her og nu for Riksbanken som årsager til, at renteforhøjelserne i Sverige sandsynligvis vil fortsætte i løbet af foråret.

Læs mere på News Øresund