Flere kliniske studier i life science-branchen vil gavne softwarevirksomhed i Malmø – Københavnsområdet er et interessant marked

Den stigende erkendelse af at intelligent analyse af data kan accelerere lægemiddelsudviklingen, forsøger softwarevirksomheden Capish i Malmø at drage fordel af. Men life science-virksomheder kunne være mere åbne over for at benytte ny databaseret teknologi fra softwarebranchen. Det mener Eva Kelty, der er adm. direktør i Capish. Flere kliniske studier i Øresundregionen er for dem som datavirksomhed vigtigt, nævner hun.

Vigtigheden af Big Data-anvendelse i life science-branchen er de seneste år blevet mere udtalt.

Brugen af avanceret dataprogrammering kan være en konkurrencefordel, idet intelligent brug af data kan accelerere klinisk udvikling, så lægemidler og medicintekniske produkter hurtigere kan komme på markedet.

En af de virksomheder i Skåne, der arbejder med data-software i relation til life science-branchen, er Capish. Et selskab med ca. 20 fuldtidsansatte i Malmø tæt på Centralstationen.

– Det er meget omkring at sørge for adgang til data, vil jeg sige og have mulighed for at arbejde med det på en nem måde og intuitiv måde, siger adm. direktør i Capish, Eva Kelty, om deres software-platform Capish Reflect, der blandt andet kan hjælpe researchere med at undersøge data, generere hypoteser eller planlægge nye studier, der skal gøres.

Virksomheden Capish blev startet i begyndelsen af 00’erne af Staffan Gestrelius, som tilbage i 1990’erne i Lund grundlagde en anden IT-virksomhed, QlikTech, som i dag er en global dataanalytisk virksomhed. Siden Capishs etablering har virksomheden arbejdet med forskellige prototyper, og produktet Capish Reflect er ved at blive introduceret i både Europa og USA.

De seneste år har Capish i udviklingsarbejdet samarbejdet og testet softwarens brugervenlighed på hospitalsklinikker i Skåne og i pharmaselskaber i Sverige og i udlandet.

Selvom Capish har life science som primære forretningsområde, kan deres software i princippet være til gavn i mange andre brancher, nævner Eva Kelty, da ”data er data”, som hun siger.

Alligevel har life science-branchen været en oplagt branche at begynde i. Dels fordi de ønskede at fremme en mere konceptuel og patientorienteret måde at bruge data på i branchen i stedet for blot at se på data som noget relationelt i en database. Dels har flere af de ansatte, inklusiv Eva Kelty, en baggrund i medicinalbranchen.

(News Øresund – Kristoffer Dahl)

Læs hele interviewet på News Øresund

Foto: News Øresund