Samarbejde over grænsen kan bidrage til grøn omstilling og udvikling af dansen

Svenske Pontus Lidberg har en verdensomspændende karriere som danser, koreograf og filmskaber, men bruger i øjeblikket mest tid på Det Danske Danseteater i København, hvor han er kunstnerisk leder. Det var muligheden for at arbejde langsigtet med et dansekompagni, der tiltrak ham. Han ser udviklingsmuligheder for dansk dansekunst og et stort potentiale i at samarbejde mere over grænserne – gerne i nærområdet. Derfor er Øresundsregionen et naturligt perspektiv for Pontus Lidberg, som blandt andet har startet et samarbejde med Skånes Danseteater.

Han sidder i toget til Vejle, hvor Det Dansk Danseteater har en forestilling. Pontus Lidberg har hele verden som arbejdsplads, men befinder sig lige nu mest i Danmark, hvor han er kunstnerisk leder af dansekompagniet Dansk Danseteater.
– Jeg er svensk, men jeg har haft en global karriere. Jeg har arbejdet mange steder rundt om i verden. Nu er jeg kunstnerisk leder af Dansk Danseteater, men jeg fortsætter min globale karriere ved siden af, om end i et langsommere tempo. Hovedjobbet i øjeblikket er Dansk Danseteater, siger Pontus Lidberg i telefonen, da han bliver bedt om at fortælle lidt om sig selv.

Han fortæller ikke nærmere om sin karriere, men hans CV viser, at Pontus Lidberg har arbejdet som freelance danser, koreograf og filmskaber over hele verden. Som koreograf har han skabt værker til mange af de største internationale ballet- og dansekompagnier, herunder Paris Opera Ballet, New York City Ballet, Martha Graham Dance Company og de danske og svenske kongelige balletter. Med sit eget dansekompagni har Pontus Lidberg også deltaget i mange internationale dansefestivaler. Derudover har han skabt flere dansefilm, herunder “The Rain” og “Labyrinth Within”, og han blev tildelt John Simon Guggenheim-stipendiet i 2019, som gives til den “som der har udvist en usædvanlig kapacitet for produktivitet eller exceptionelle kreative formåen inden for kunsten”.

(News Øresund – Thea Wiborg)

Læs hele interviewet på News Øresund