Öresundsbro Konsortiet: Bron blir överbelastad först 2040 – inget behov av nya förbindelser i nuläget

Trængsel bliver først er problem på Øresundsbron i 2040, vurderer virksomheden bag broen, Øresundsbrokonsortiet. Derfor er de mange forslag om nye forbindelser mellem Danmark og Sverige ubegrundede i forhold til spørgsmålet om trængsel, mener konsortiets administrerende direktør, Caroline Ullman Hammer. Det skriver Sydsvenskan. Foto: News Øresund – Sofie Paisley

Det finns många olika planer på att bygga fler förbindelser mellan Danmark och Sverige. Men att bygga dem nu med argumentet att undvika en framtida trängsel på Öresundsbron är en överdrift. Det säger Caroline Ullman, vd för Öresundsbro Konsortiet, och menar samtidigt att bron kan bli överbelastad först runt år 2040 – och då främst kring Köpenhamns flygplats i Kastrup. Det skriver Sydsvenskan. Redan 2016 lyfte hon detta i konsortiets nyhetsbrev Fokus Øresund.

Väntetid i buss, bil och på tåg. Många timmar går dagligen åt till att vänta i trafiken, och utöver den individuella belastningen, innebär förseningar och väntetider stora kostnader för samhället. Trängseln på vägarna kostade Danmark 20 miljarder danska kronor under 2017, visar beräkningar från Dansk Industri enligt Altinget.dk.

Därmed lönar sig investeringar i infrastruktur ofta väl. Exempel på infrastrukturinvesteringar som diskuteras i nuläget är en ny förbindelse mellan Köpenhamn och Malmö i form av en Öresundsmetro och en tunnelförbindelse mellan Helsingör och Helsingborg. Men att bygga dessa redan nu för att avlasta en framtida trängsel över Öresundsbron är för tidigt, anser Caroline Ullman Hammer, vd för Öresundsbro Konsortiet.
– Det är viktigt att diskussionen så småningom inriktar sig på ett specifikt framtida projekt och att politikerna driver det stenhårt, men den som idag talar om att det kan bli trångt på Öresundsbron talar om en tid som ligger väldigt många år fram i tiden, säger Caroline Ullman-Hammer, i en intervju med Sydsvenskan.

Her henviser Caroline Ullman Hammer til de mange forskellige infrastrukturprojekter, der i øjeblikket ligger på de danske og svenske tegnebrætter: en tunnelforbindelse mellem Helsingør og Helsingborg, et metroprojekt mellem Københavns Kommune og Malmøs Kommune og to forslag om at bygge jernbanetunneller mellem København og Malmø/Landskrona.

Et af de bærende argumenter for opførslen af disse forbindelser er, at de skal kunne aflaste den fremtidige trængsel, der ifølge de danske og svenske regeringers beregninger vil komme som følge af opførslen af Femern-forbindelsen i 2028.
– En Øresundsmetro giver ikke bare kortere rejsetid, den kan også løse flaskehalsproblemer ved Øresundsbroen, hvor der med Femernforbindelsen bliver trængsel med både højhastighedstog, godstog og regionaltog. Når Femernforbindelsen åbner i 2028, vil flere godstog tage noget af pladsen ved Øresundsbroen. Øresundsmetroen kan aflaste broen ved, at lokale og regionale personrejser kan flyttes fra Øresundstoget over i metroen, skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Men det argument køber Caroline Ullman Hammer og Øresundsbrokonsortiet ikke. Ifølge deres beregninger vil der nemlig ikke komme trængsel på broen indenfor en overskuelig fremtid. Selv hvis man tager højde for de trafikale forandringer, der kommer med Femern-forbindelsen, vil der være ”rigeligt med plads på broen indtil 2040”, skriver Øresundsbrokonsortiet ifølge Sydsvenskan.

Og heller ikke godstransporten synes at være i fare for trængselsproblemer. I dag kører 25 godstog over broen i døgnet, mens den maksimale kapacitet er helt oppe på 89 i døgnet. I år 2035 har konsortiet regnet sig frem til, at omkring 35 godstog dagligt kører over broen, og det vil derfor tage sin tid, før makskapaciteten er nået.

Og vil man en fremtidig trængsel til livs, vil det desuden være bedre at fokuserer på flaskehalsproblemerne ved Københavns Lufthavn, mener Caroline Ullman Hammer.
– I dag er Kastrup en flaskehals, da der går både gods- og persontog til og fra lufthavnsområdet. Togene modvirker hinanden. Nogle kører hurtigt, mens de andre kører meget langsomt, siger hun til Sydsvenskan.

Og den trængsel bliver kun større med fremtidens nye forbindelser og øgede mobilitet, som dermed også påvirker trængslen på Øresundsbron. Ved at øge kapaciteten nær Kastrup, eksempelvis i form af to ekstra spor gennem lufthavnen, vil trængslen altså blive mindsket både i lufthavnen og på broen, konkluderer konsortiet i en rapport.

Nye forbindelser mellem Danmark og Sverige vil altså ikke aflaste nogen trængselsproblemer i hverken dette eller næste årti. Men derfor er det stadig en god idé at kigge på alternative og komplimentære trafikveje mellem landene allerede nu, mener konsortiet, der påpeger, at store infrastrukturprojekter tager lang tid, og at det derfor er godt at være tidligt ude.

Det er dog ikke kun for trængslens skyld, at diverse aktører har planlagt at opføre flere dansk-svenske forbindelser. For eksempel skal Øresundsmetroen også være med til at ”skabe en international, førende metropol, hvor vi kan realisere visionen om et større og mere integreret arbejdsmarked i hele Greater Copenhagen”, siger Københavns Kommunes overborgmester, Frank Jensen, til eksempel i en pressemeddelelse. (News Øresund)