Ny analyse: Skånsk konjunktur – Færre job i Skåne, men nu stiger boligbyggeriet i Lund og Malmø

Skåne gennemlever en mild, men langvarig recession. Udviklingen skifter mellem skumring og daggry, både mellem forskellige brancher og inden for Skåne. Lavere renter og lavere skatter letter presset på husholdningerne. På boligmarkedet er der en forsigtig fremgang i prisudviklingen, men også i boligbyggeriet, som især har taget fart i Lund. Antallet af arbejdspladser i Skånes erhvervsliv er faldende, og især i det nordvestlige Skåne. Samtidig stiger arbejdsløsheden. Det viser rapporten Skånsk Konjunktur, som Øresundsinstituttet har udarbejdet på vegne af Sparbanken Skåne.

Den økonomiske kovending i Skåne trækker ud, selv om der er et par lysglimt, især på boligmarkedet og for boligbyggeriet i Malmø og Lund. Boligpriserne er langsomt begyndt at bevæge sig opad i Skåne, især på det skånske villamarked. Men på trods af flere rentenedsættelser er der endnu ikke sket et klart brud. Udbuddet er fortsat rekordhøjt.

Arbejdsløsheden i Skåne stiger fortsat på årsbasis, selv om stigningstakten er aftaget noget i løbet af det seneste halve år. Desuden fortsætter forskellene i arbejdsløsheden inden for Skåne med at stige.

Beskæftigelsen blandt indbyggerne er også begyndt at falde – og mere end i landet som helhed. På Skånes arbejdspladser falder antallet af medarbejdere i et stigende antal brancher. Tabet af arbejdspladser har været særligt stort i den rentefølsomme bygge- og anlægssektor.

Riksbankens rentenedsættelser har endnu ikke sat skub i det indenlandske forbrug i Sverige. Samtidig er det vigtige eksportmarked i Tyskland præget af både økonomisk og politisk krise, og efter valget i USA er den politiske usikkerhed i verden større, end den længe har været. Et glimt af lys er udviklingen på den anden side af Øresund med et fortsat stærkt arbejdsmarked, og hvor der i en ny dansk life science-strategi tales om at fordoble lægemiddeleksporten inden for fem år. Detail- og hotelbranchen i Skåne støttes fortsat af danske besøgende, der handler til discountpriser takket være den svage svenske krone.

Læs analysen her.

Højdepunkter fra analysen

Boligmarkedet i Skåne er lysere – men boligpriserne er stadig under topniveauet fra 2022


Antallet af boligsalg i Skåne er steget i løbet af den seneste tolvmånedersperiode, især på villamarkedet, hvor antallet af transaktioner er steget med 13 pct. sammenlignet med den forrige tolvmånedersperiode.

I løbet af de seneste tolv måneder, til og med oktober, er priserne på parcelhuse og ejerlejligheder også steget i Skåne med henholdsvis 5,6 og 5,3 pct. (inklusive nybyggeri). Prisstigningen i Skåne har således været lidt højere end i landet som helhed, hvor boligpriserne for begge segmenter er steget med godt fire pct. På trods af gradvise prisstigninger i løbet af året ligger Skånes hus- og ejerlejlighedspriser i gennemsnit ni og seks pct. under topniveauet fra 2022.

Større fald i beskæftigelsen i byggesektoren i Skåne sammenlignet med i landet som helhed

At der fortsat er udfordringer i Skånes byggebranche ses tydeligt i beskæftigelsesstatistikkerne. I løbet af årets andet kvartal faldt antallet af medarbejdere i sektoren med mere end 3.200 personer sammenlignet med samme kvartal sidste år.

Det svarer til et fald på knap syv pct, hvilket kan sammenlignes med landsgennemsnittet på 4,2 pct. i samme periode. Skånes byggebranche er også den branche i amtet, der har mistet langt mest i omsætning i første halvår målt i faste priser. Samlet set faldt omsætningen med næsten elleve pct, også mere end hele landets lidt over ni pct.

Arbejdspladser falder i erhvervslivet

Det er ikke kun i byggebranchen, at den faldende beskæftigelse kan skimtes. Sammenlignet med sidste forår er det samlede antal medarbejdere i erhvervslivet nu begyndt at falde i Skåne. Også i Lund er antallet af arbejdspladser i erhvervslivet faldende, mens antallet af ansatte stiger marginalt i Malmø.

I løbet af årets andet kvartal faldt antallet af medarbejdere i erhvervslivet i Skåne med knap 2.900 personer sammenlignet med samme kvartal sidste år. Faldet har været særligt stort i det nordvestlige Skåne med Helsingborg i spidsen. Her er erhvervslivet reduceret med over 2.000 medarbejdere i perioden.

Fortsat stigende arbejdsløshed – som også stiger mere end landsgennemsnittet


Arbejdsløsheden i Skåne er fortsat med at stige i løbet af de seneste seks måneder – og antallet af registrerede arbejdsløse stiger mere på årsbasis end i landet som helhed, viser den svenske Arbetsförmedlingens statistikker.

Samtidig breder udviklingen på arbejdsmarkedet i Skåne sig mere og mere, med en højere stigning i arbejdsløsheden i det nordvestlige Skåne. Desuden er beskæftigelsen blandt skåningerne begyndt at falde. Skånes arbejdsløshed var 9,1 pct. i september, en stigning på 0,7 procentpoint sammenlignet med samme måned i 2023. Der er en vis faseforskydning mellem de tre storbyområder (Stockholm, Västra Götaland og Skåne), hvor stigningen i antallet af arbejdsløse skete noget senere i Västra Götaland-regionen, mens stigningen i Skåne skete tidligt og aftog noget i løbet af det sidste halve år.

Beskæftigelsesudviklingen blandt skåningerne fortsætter ikke blot med at aftage, men er endda begyndt at falde i år. I samme periode faldt antallet af beskæftigede skåninger med 0,3 pct, svarende til 3.500 færre personer.

 

Befolkningstilvæksten i Sverige og Skåne er aftagende – langsommere vækst i antallet af personer i den arbejdsdygtige alder fører til hårdere konkurrence om arbejdskraft

Sverige går ind i en ny periode med markant langsommere befolkningstilvækst, end SCB, Sveriges statistikmyndighed, tidligere befolkningsfremskrivninger har indikeret. Strengere migrationslovgivning sammen med rekordlave fertilitetsrater forventes at føre til en reduktion i antallet af børnefødsler, mens gruppen over 80 år vil stige hurtigst i løbet af det næste årti. I rapportens tema er befolkningsprognosen for Skåne og dens konsekvenser blevet undersøgt nærmere.

I Skåne forventes befolkningstallet at stige med lidt over 5.500 personer om året i perioden 2024-2033 fra at være steget med næsten 15.000 personer i den foregående tiårsperiode. Særligt tydeligt er den lavere stigningstakt blandt befolkningen i den arbejdsdygtige alder, som i Skåne forventes at falde i ni kommuner.

Større regionale forskelle i Skåne, øget konkurrence om arbejdskraften, skolelukninger, reduceret behov for nye boliger og ændrede forbrugsmønstre i samfundet er blot nogle af de konsekvenser, som den langsommere befolkningstilvækst forventes at medføre.

 Om rapporten

Rapporten “Skånsk Konjunktur” er udarbejdet af Øresundsinstituttet på vegne af Sparbanken Skåne og udkommer to gange årligt. Efterårets udgave er den trettende i rækken. De tidligere rapporter kan læses her.

Læs analysen her.

KONTAKT:

Johan Wessman
vd Øresundsinstituttet
johan.wessman@oresundsinstituttet.org

Kristian Svensson
pressansvarig Sparbanken Skåne
kristian.svensson@sparbankenskane.se