Interview med Charlotte Wrangberg: Sveriges nye ambassadør i Danmark ser også ambassaden som en platform for Øresunds-spørgsmål

Den 1. september 2020 kom Charlotte Wrangberg til Sveriges ambassade i København. Hun voksede op i Skåne, er uddannet i Lund og tilbragte meget tid i Danmark i sin barndom og ungdom, men har ikke arbejdet med nordiske spørgsmål før. Hun fulgte debatten før beslutningen om at bygge Øresundsbron som journalist på Kvällsposten i Malmø, og udskiftede derefter udlandsjournalistik for arbejde med udenrigspolitik. Nu ønsker hun, at ambassaden skal ses som en platform for Øresundsspørgsmål såvel som svensk-danske relationer.

I Amaliegade i København ligger Sveriges ambassades kontor i en bankejendom fra 1960’erne. I enden af en lang korridor, klædt med mørke træpaneler, tager den nye ambassadør imod på sit kontor. Charlotte Wrangberg startede den 1. september og var hos den danske dronning og overrækkede sine akkreditiver den 9. september.

I løbet af den første tid har hun fokuseret på at lære personalet og rutinerne på ambassaden at kende, og nu er hun i færd med at orientere sig mere udad og skabe kontakter med omverdenen.

– Jeg er begyndt med at møde andre ambassadører, forskellige organisationer og selvfølgelig det danske udenrigsministerium. Det er det første. Så er det vigtigt at sprede sig mere og mere og udvide kontaktområderne, og jeg vil sandsynligvis også komme til Malmø og Lund, siger Charlotte Wrangberg med et smil.

Som ambassadør i en grænseregion ser hun lidt bredere på opgaven.
– Det er specielt at være ambassadør i en grænseregion. Ofte er det kun spørgsmålene på nationalt plan, der arbejdes med, men her er de lokale og regionale spørgsmål lige så vigtige, vil jeg hævde. Jeg kan muligvis også bidrage til en forståelse af grænseregionen, men selvfølgelig have den indstilling, der er bedst for Sverige.

–  De nordiske spørgsmål omkring grænsehindringer og Øresundssamarbejdet er vigtige. Med hensyn til både de dansk-svenske forbindelser og Øresundsregionen ønsker jeg, at ambassaden skal være et forum og en platform for disse samarbejdsspørgsmål, siger Charlotte Wrangberg.

(News Øresund – Thea Wiborg)

 

Læs hele interviewet på News Øresund