Hundratals svenska hemsidor drabbades av hackerattack

I söndags blev hundratals svenska hemsidor, däribland flera myndigheter, drabbade av en hackerattack. Attacken är ytterligare ett exempel på det växande problemet med välgenomtänkta hackerattacker.

Polisen.se, malmo.se, lund.se… Listan över svenska myndigheter vars hemsidor i söndags blev utsatta för en hackerattack kan göras lång. 509 svenska hemsidor och noll danska fanns bland de totalt 4 275 hemsidor som finns på listan över de som drabbades av hackerattacken. Hur många av dessa som dessutom drabbades av intrång på sajten kan inte utläsas från listan.

Søndagens digitale strabadser er dog langt fra et enkeltstående eksempel – hackerangreb er nemlig et stigende problem i Sverige:

– De bliver mere sofistikerede og sværere at opdage, siger Dag Hartelius, generaldirektør for den svenske signalefterretningstjeneste Försvarets Radioanstalt (FRA), til Dagens Nyheter, og fortsætter:

– Antallet af forespørgsler fra Säkerhetspolisen (det svenske PET, red.) er steget utrolig tydeligt. (News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)

Fakta: Mining af kryptovaluta

Søndagens hackerangreb blev udført via plugin-programmet “Browsealoud”. Browsealoud er et hjælpeprogram til ens internetbrowser, som tilbyder højtlæsning af en hjemmesides indhold. Gerningsmændene har på en eller anden måde tilføjet en ondsindet kode i Browsealouds program for derved at få det til at mine Monero, en kryptovaluta a la Bitcoin, skriver Dagens Nyheter.

Hackernes fidus har altså været, at hver gang en person har tilgået en hjemmeside, hvor Browsealouds højtlæsning har været tilgængelig, så har personen samtidig aktiveret den ondsindede kode og minet Monero for hackerne.

Der er dog ingen grund til bekymring, hvis du selv benytter hjælpeprogrammet, mener virksomheden bag Browsealoud, Texthelp. Umiddelbart efter hændelsen udtalte Texthelp nemlig, at “forbrugerdata hverken er blevet tilgået eller gået tabt” og at “en sikkerhedsundersøgelse vil blive foretaget af et eksternt sikkerhedsfirma”. Det skriver de i en pressemeddelelse.