Femern-forbindelsen mangler stadig lokal tysk opbakning

Fra venstre til højre: Tomas Eneroth (S), Sveriges transportminister, Bernd Buchholz (FDP), Slesvig-Holstens transportminister, Ole Birk Olesen (LA), Danmarks transportminister, Pat Cox, forhenværende formand for Europa-Parlamentet og nuværende EU-koordinator for oprettelsen af en transportkorridor mellem Skandinavien og Middelhavet og moderator Marc-Christoph Wagner. Foto: Olaf Malzahn

Topmøde. Transportministre fra Danmark, Sverige og Slesvig-Holsten samt forhenværende formand for Europa-Parlamentet Pat Cox var samlet i Malmø mandag for at diskutere Femern-forbindelsen. Projektet ser lovende ud, men der er stadig behov for lokalbefolkningens i Tysklands opbakning, sagde Pat Cox til konferencen.

En fast forbindelse over Femernbælt er på mange måder en god investering. Det skaber vækst, skaber jobs og knytter regionerne i Danmark, Tyskland og Sverige tættere sammen. Det mener både Danmarks, Sveriges og Slesvig-Holstens transportministre, Ole Birk Olesen (LA), Tomas Eneroth (S) og Bernd Buchholz (FDP).

– Øresundsbron løftede antallet af pendlere i Øresundsregionen. Femernbælt-forbindelsen vil ligeledes føre til positive udviklinger mellem Danmark, Tyskland og Sverige, sagde Ole Birk Olesen til konferencen.

– Vi bliver mere forbundet, og mere forbindelse betyder mere vækst, flere arbejdspladser og mere økonomi, tilføjede ministeren.

De tre politikere bakkes op af Pat Cox, forhenværende formand for Europa-Parlamentet og nuværende EU-koordinator for oprettelsen af en transportkorridor mellem Skandinavien og Middelhavet, der dog fremhæver, at man stadig mangler lokalbefolkningens fulde opbakning.

– Dette er ikke ’mission impossible’. Vi kan gøre det. Men vi er nødt til at mobilisere de lokale borgere, der påvirkes af infrastrukturen – og det kan vi gøre ved at give konkrete svar på deres konkrete spørgsmål, sagde Pat Cox til konferencen.

Som et eksempel på hvordan infrastrukturen konkret kan påvirke et lokalsamfund, fremhævede den tyske transportminister Bernd Buchholz, at bare tanken om den støj, som spordriften af Femern-forbindelsen i fremtiden vil skabe, har gjort, at de lokale borgere i Slesvig-Holsten udviser massiv modstand mod projektet.

– Vi har brug for offentlighedens opbakning. På den danske side var der 44 mennesker, som var imod forbindelsen. På den tyske side har jeg 12.666 personer, som er imod, hvilket ikke ligefrem gør tingene nemmere, sagde Bernd Buchholz med spøg i stemmen.

Men derfor tror den tyske transportminister stadig på projektet. For selvom lokalbefolkningen i Slesvig-Holsten ikke ligefrem er begejstrede for den faste forbindelse, har Ole Birk Olesen og Bernd Buchholz på det seneste styrket det politiske samarbejde.

På blot 10 måneder har de to politikere mødtes 5 gange for at snakke Femern, hvilket ”illustrerer vores lidenskab for vores fæles projekt”, sagde Bernd Buchholz til konferencen.

(News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen)