Sidste chance for at tilmelde sig til efterårets nytænkende konference – Tempo Øresund

Tilmeld dig nu – kun få pladser tilbage på efterårets nytænkende konference Tempo Øresund

Er hurtigt det samme som fremgangsrigt? Er langsomt det samme som langsigtet? I en tid, hvor virksomheder har brug for at øge produktiviteten for at kunne overleve, politikere planlægger højhastighedsjernbaner og medierne fokuserer på hurtige nyheder, er der samtidig stigende interesse for det langsomme med slow cities og slow food. 

Lunds Universitets Center for Øresundsstudier og Øresundsinstituttet inviterer i fællesskab til en konference om tempoet i nutiden med fokus på Øresundsregionen.

Intressen for konferencen er stor og der er kun få pladser tilbage – skynd dig at tilmelde dig! Deltagelse er gratis.

 

 |  Program |       |  Tilmeld dig  |


På programmet

Keynote speaker: Arkitektur i et hurtigere samfund
Kim Holst Jensen, Senior Partner, schmidt hammer lassen architects

Den permanent opkoblede by som varemærke
Han ser byen som en moderne platform, der vender udfordringer til muligheder. Joakim Jardenberg, internetchef hos Helsingborg kommune, viser, hvordan Helsingborg blandt andet tilbyder fri wifi for at give indbyggere, besøgende og erhvervslivet bedre service samtidig med, at byens varemærke får en ny dimension.

Digital stress – det grænseløse arbejde og følelser af utilstrækkelighed
Digitaliseringen har øget tempoet og de traditionelle grænser er udfordret. Det er ikke længere åbenlyst hvornår arbejdsdagen starter eller slutter. Det er vigtigere med individers tilgængelighed end deres tilstedeværelse. Spørgsmålet er om øget tempo og grænseløshed skaber følelser af utilstrækkelighed og negativ stress, Måns Svensson, docent og forstander for Centre for Work, Technology and Social Change (WTS) ved Lunds universitet.

Forskning, kvartalskapitalisme og langsigtet ejerskab
Fonden er hovedejer af de succesfulde danske virksomheder Novo Nordisk og Novozymes, der er udviklet gennem mange års forskning og begge er børsnoterede. Som hovedejer sikrer fonden, at de to virksomheder kan lægge en langsigtet strategi, også når de møder mere kortsigtede krav om økonomisk afkast fra markedet. Novo Nordisk Fonden er via datterselskabet Novo A/S også en langsigtet investor i nye medicinal- og biotekvirksomheder samtidig med at fonden årligt donerer store beløb til blandt andet forskning. Ifølge en ny strategi skal de årlige udbetalinger stige fra det nuværende niveau på 785 millioner kroner til 1,5 milliarder frem til 2018. Birgitte Nauntofte, direktør Novo Nordisk Fonden.

At fange trends og forbrugere
Når Ikea udvikler sortimentet tager de udgangspunkt i livet i hjemmet. De forskellige trends, der findes både på mikro- og makroniveau samt drømme og efterspørgsel på forskellige markeder. Hvilke behov skaber den hastigt forandrede verden de kommende år? Jutta Viheriä, Project manager Vitality hos Ikea, giver os svar på spørgsmålet.

Fordel SLOW
Tænk hvis Øresundsregionens fremtidige konkurrencekraft ikke sidder i strukturerne, virksomhederne eller den viden vi har, men i hver enkelt Øresundsbos evne til at stoppe op og virkelig tage sig tid til at tænke smart (i en stadig mere kompleks verden), fokusere (på trods af stadige distraktioner) og træffe klare beslutninger (selv, når alt går stærkt). Hvordan ville det påvirke vores regionale innovationskraft, produktivitet og livskvalitet? Slow-aktivisten Trine Grönlund involverer os i hendes kamp mod tidsfattigdommen blandt højpræsterende regioner og virksomheder.

Langsomme destinationer for bæredygtig turisme? 
Slow food og slow cities er begreber, som i stigende omfang anvendes for at beskrive visse typer af turistoplevelser og turismedestinationer. Med hvad betyder de to begreber egentlig? Hvor kommer tankerne fra og i hvilken sammenhæng er de udviklet? Begreberne er ofte koblet sammen med økoturisme og bæredygtig udvikling af turismen. Hvordan ser denne relation ud og hvad betyder langsomhed i denne sammenhæng? Dette er nogle af spørgsmålene, der tages op af Jan-Henrik Nilsson, lektor ved Lunds Universitet.

Hurtige ryk – for hvem?
Det kan gå hurtigt at bevæge sig fra et sted til et andet i dag. De tidsmæssige afstande krymper, men er der en ulempe? Hvem er vinderne og taberne i kampen om tiden. Birgitte Andersson, ligestillingssagsbehandler på SKL, fortæller om hvordan menneskers køn, alder, klasse og funktionalitet kan have betydning i forbindelse med mobilitet.

Ro som turistmål
Fra Eurovisiondirektør i København til at promovere landlige oaser. Martin Bender er ny direktør for VisitSydsjælland-Møn. Til konferencen fortæller han, hvordan VisitSydsjælland-Møn markedsfører provinsens ro med strande, herregårde og naturoplevelser, men også hvordan efterspørgslen forandres, når stadig flere ønsker en aktiv ferie.

Kan hurtige tog give flere boliger i Sverige?
Det er nødvendigt at supplere den ordinære samfundsøkonomiske analyse af infrastruktur med flere beregninger af nytter og planlægningen af infrastruktur skal samordnes med planlægning af boliger. Sverigeförhandlingens udredningssekretær Hans Rode fortæller om deres arbejde for at øge samarbejde og medfinansiering baseret på nytteberegninger.

Slow logistics – skiftet mellem leveringstider og frekvens
Forsyningskæden gennemgår en strukturforandring, når man opdager, at al logistik ikke nødvendigvis skal være hurtig. For visse godsstrømme er præcision vigtigere end hastigheden. Oplægget af Mats Johnsson, universitetslektor ved Lunds universitet, tager udgangspunkt i de seneste trends om slow logistics og diskuterer ud fra forskellige cases, hvordan leverandører og kunder påvirkes.

Havnedirektøren som tager toget for hurtige og grønne transporter til Stockholm
Fra færger til grønne godstog. Copenhagen Malmö Ports adm. direktør Johan Röstin fortæller m tankerne bag det nye samarbejde med togselskabet Green Cargo, som gør det muligt at få et hurtigere og mere miljøvenlig godstransport til Stockholm.

Moderator: Matilda Alborn
Konferencens moderator er en kendt skånsk radioprofil og entreprenør, der står i spidsen for det nystartede M&M Stories med ambition at udvikle såvel nye radioprogrammer, liveudsendelser som podcasts.

 

|  Tilmeld dig  |