Ny analyse: Medicon Valleys fyrtårnsvirksomheder milliardinvesterer i Øresundsregionen – 4.000 nye ansatte på fem år

Medicon Valleys største virksomheder vokser og udvider. 32 regionale fyrtårnsvirksomheder findes i Øresundsregionen, hvoraf 25 er på Sjælland og 7 er i Skåne. I alt arbejder 43.000 ansatte regionalt i disse selskaber, svarende til ca. 86 procent af alle ansatte i regionens life science-klynge. Det er resultatet, efter at de største virksomheder, altså virksomheder med mere end 250 ansatte, i Medicon Valley er blevet kortlagt i en ny analyse udarbejdet af Øresundsinstituttet på vegne af Medicon Valley Alliance. Og fyrtårnsvirksomhederne investerer i regionen. Fujifilm Diosynth Biotechnologies udvider blandt andet den danske fabrik i Hillerød til dobbelt størrelse, Ferring flytter til det nye danske hovedkontor Soundport i Kastrup, LEO Pharma bygger en ny fabrik i tilknytning til hovedkontoret i Ballerup, og Genmab bygger et nyt hovedkontor i Valby i København. Derudover har Novo Nordisk siden 2000 investeret 18 mia. DKK i sin fabrik i Kalundborg, som står for halvdelen af ​​verdens insulinproduktion.

Flere af Medicon Valleys fyrtårne ​​har gennemgået forandringer de seneste år. Blandt andre har LEO Pharma gjort ændringer i sin ejerstruktur, forskning og ledelse, og Lundbeck er i gang med en strategisk omorganisering af sin forskning. Samtidig udvider mere end halvdelen af ​​de store life science-virksomheder deres eksisterende faciliteter for at øge produktionskapaciteten eller flytter til nye, større hovedkontorer.

De fleste større life science-virksomheder i Øresundsregionen har øget antallet af ansatte i løbet af de seneste fem år. Omkring 4.000 nye jobs er regionalt blevet skabt i disse virksomheder, ifølge tal, som Øresundsinstituttet har indsamlet og analyseret gennem Interreg-projektet Greater Copenhagen Life Science Analyse Initiative. Mange af de 32 fyrtårnsvirksomheder inden for life science forventer at skulle ansætte flere medarbejdere i regionen i løbet af de næste år. I interviews til rapporten giver repræsentanter for blandt andre Novo Nordisk og Lundbeck udtryk for bekymring for, at konkurrencen om arbejdskraften er stigende.

Life science-sektoren har klaret sig godt under coronapandemien. 2020 var et rekordår for dansk og svensk life science-eksport trods coronapandemien og et samlet fald i eksporten i begge lande. Antallet af patentansøgninger inden for life science-området til European Patent Office (EPO) steg. De seneste skattetal fra 2019 viser også stor vækst. Branchen er attraktiv, og konkurrencen om investeringer og etableringer er stigende. Life science er på dagsordenen i både Danmark og Sverige, en ny life science-strategi blev vedtaget i Danmark i foråret, og Vinnova har fået opdrag fra den svenske regering om at kortlægge industrien i Sverige. Handelskammeret i Stockholm præsenterede for nylig syv forslag til at styrke sektoren med målet om at blive en af ​​verdens fem førende life science-regioner i 2025.

Klik her for at læse rapporten

 

Highlights

 • Stor vækst i skatteindtægter
  Den svenske life science-sektor bidrog med 2,3 procent af de samlede indtægter fra indkomstskat og selskabsskat i Sverige i 2019, svarende til 16,3 mia. SEK. De danske skatteindtægter fra life science-sektoren udgjorde 3,4 procent af de samlede indtægter fra virksomheder og indkomster. I 2019 bidrog life science-sektoren med 20,9 mia. DKK.
 • Rekordeksport
  2020 var et rekordår for life science-eksporten. Den danske life science-sektor eksporterede for 143 mia. DKK. Den svenske life science-sektor havde også et rekordår med en eksport på 124 mia. SEK – en stigning på 10,4 procent siden 2019.
 • 43.000
  Fyrtårnsvirksomhederne beskæftiger i alt omkring 43.000 mennesker i Medicon Valley, hvoraf 40.500 af dem er på Sjælland, og 2.500 er i Skåne. For fem år siden beskæftigede regionens fyrtårnsvirksomheder omkring 39.000 mennesker. Der er således skabt omkring 4.000 nye jobs regionalt i virksomhederne. Medicon Valley har 32 fyrtårne, altså virksomheder med over 250 ansatte.
 • 86%
  De 32 identificerede fyrtårnsvirksomheder står for omkring 86 procent af den samlede beskæftigelse på ca. 50.000 ansatte i Medicon Valley.
 • Novo Nordisk er størst
  Den største virksomhed i Medicon Valley er den globale diabeteskoncern Novo Nordisk, som beskæftiger omkring 16.900 personer på Sjælland og omkring 100 personer på det svenske kontor i Malmø. Virksomhedens største produktionsanlæg på verdensplan ligger i det nordvestlige Sjælland i Kalundborg. Det er også det største life science-produktionsanlæg i Medicon Valley med 3.200 ansatte.
 • Nye fabrikker og hovedkontorer
  Fujifulm Diosynth Biotechnologies, der købte Biogens fabrik for biologiske lægemidler i Hillerød i 2019, udvider nu sin danske fabrik til dobbelt størrelse. Det indebærer, at Fujifilm i alt har investeret ca. 12 mia. DKK i Hillerød. Siden 2000 har Novo Nordisk investeret 18 mia. DKK i sin fabrik i Kalundborg, som står for halvdelen af ​​verdens insulinproduktion. I starten af ​​2022 flytter Ferring Pharmaceuticals ind i Soundport i Kastrup, som bliver det nye danske hovedkontor og det største R&D-center i Ferring-koncernen med plads til 750 medarbejdere. Fra 2023 lejer biotekvirksomheden Genmab et nybygget hovedkontor i Valby i København med plads til 700 medarbejdere.

Om rapporten
Analysen “State of Medicon Valley 2021” er den ottende rapport fra samarbejdet mellem netværksorganisationen Medicon Valley Alliance og det dansk-svenske videncenter Øresundsinstituttet. Rapporten blev præsenteret på Medicon Valley Alliances årsmøde i København i dag.

Kontakt

Johan Wessman
Adm. direktør Øresundsinstituttet
johan.wessman@oresundsinstituttet.org

Anette Steenberg
Adm. direktør Medicon Valley Alliance
as@mva.org