Ny analyse: Dansk-svensk kultursamarbejde – kulturens rammer | Perspektiver på struktur og finansiering
De politiske rammer for dansk og svensk kultur er ensartetede, men de små forskelle åbner op for muligheder for samarbejdssynergier. Mens Danmark på papiret investerer flere penge på kultur end Sverige, opfattes kulturstøtte mere som en selvfølge i Sverige. På den ene side af sundet diskuteres sparekrav og resultatkontrakter, mens man på den anden side diskuterer politisk styring. I mødet mellem dansk og svensk kultur kan der opstå noget nyt. Det fremgår af rapporten “Dansk-svensk kultursamarbejde – kulturens rammer”.
Rapporten er første del af en større kulturanalyse, som Øresundsinstituttet er i gang med at gennemføre med støtte fra Stiftelsen Svensk-danska kulturfonden og Region Skåne. Til analysen har vi gennem desk research og statistik undersøgt ligheder og forskelle samt udarbejdet en oversigt, der kan give dig som læser en forståelse af de grundlæggende forhold i dansk og svensk kultur. I rapporten genudgives også tolv interviews med danske og svenske kulturpersoner der har grænseregional erfaring. De giver deres perspektiver på forskelle og ligheder mellem de to lande, på hvordan det er at arbejde i kulturbranchen på den anden side af Øresund og på samarbejde over grænserne.
Læs analysen her
Rapporten “Det dansk-svenske kultursamarbejde – kulturens rammer” blev præsenteret på Form/Design Center
Se optagelsen af det live-sendte møde
HIGHLIGHTS FRA ANALYSEN
Samtidig oplever mange af de interviewede i denne rapport, at der er flere penge til rådighed i Sverige end i Danmark. Dette kan hænge sammen med de forskellige betingelser for kulturstøtte. Det svenske Kulturrådet har f.eks. et langt større budget end Statens Kunstfond i Danmark. Men i Danmark har der også i de senere år været et stærkt fokus på besparelser og effektiviseringer, bl.a. gennem det såkaldte omprioriteringsbidrag, som pålagde kulturinstitutionerne et årligt sparekrav på to procent i nogle år, men som blev afskaffet i 2020. Der synes også at være en højere grad af økonomisk styring af kulturinstitutionerne i Danmark end i Sverige. Samtidig kommer en større del af finansieringen af kulturinstitutioner i Sverige fra den offentlige sektor.
Der er imidlertid en debat i Sverige om en stigende værdibaserede styring af kulturen. Den svenske myndighed, Kulturanalys, konstaterede i sit regeringsopdrag, at undersøge den kulturpolitiske styrings effekter på den kunstneriske frihed, at f.eks. Kulturrådet har ansvar for at integrere forskellige typer af perspektiver i sine aktiviteter, hvilket i en vis udstrækning påvirker bidragsgiveren og ansøgerne. Flere af de personer, der blev interviewet i forbindelse med denne rapport, peger også på denne forskel, på godt og ondt.
– Vi danskere er tiltrukket af Sveriges tryghed, men vi er så vant til, at intet er sikkert, at vi kommer med en attitude: Vi skal ikke hvile – verden er under forandring. Vi er vant til at argumentere for vores sag og til at se alting med publikums øjne, siger Maria Frej, koncertchef hos Malmö Live.
12 interviews om dansk-svensk kultur:
FOTO: EMMALISA PAULY, NEWS ØRESUND, ARTIPELAG, REGION SKÅNE, PETER HOELSTAD, LÆRKE POSSELT, NIR ARIELI, DET KGL. BIBLIOTEK OCH NEXIKO
Dansk-svensk kulturprojekt