NabolandsKanalerne: “TV er en genvej til at lære hinanden bedre at kende”

Undersøgelser viser et fald i sproglig og kulturel forståelse på tværs af grænser i de nordiske lande, samt at svenske og danske unge foretrækker at tale engelsk med hinanden frem for skandinavisk. Siden 2006 har informationsinitiativet NabolandsKanalerne i Danmark forsøgt at modvirke denne tendens ved at opfordre danskere til at se svensk, norsk og tysk tv. Vibeke Lyngse, marketing- og kommunikationschef i NabolandsKanalerne, beskriver det som et kulturpolitisk projekt, og at der historisk set har været politisk opbakning i Danmark til at kigge ud over nabolandene.

Foto: SVT/Snehvide drømme

Under et besøg på hjemmesiden NabolandsKanalerne.dk finder du en guide til nogle af de mest interessante programmer på nærliggende tv-kanaler lige nu. I hvert fald ifølge informationstjenesten NabolandsKanalerne. Det handler om public service-kanalerne SVT, norske NRK og tyske ARD og ZDF, og et sådant tip er “Sov gott” på SVT, et program, hvor den svenske komiker og vært David Batra undersøger søvnproblemer, og hvorfor det påvirker flere og flere mennesker.

Den tredje sæson af den norske hitserie Exit er et andet eksempel. Serien handler om rige, karrieredrevne mennesker i Norge, der bag facaden begår destruktive og desperate handlinger. NabolandsKanalerne har offentliggjort interviews med Exit-skuespillere på hjemmesiden og på sociale medier med særlige hilsner til de danske seere, som de takker for at følge serien.

Programtipsene om Nabolandskanalerne.dk kommer fra NabolandsKanalerne, en tjeneste som rettighedsorganisationen Copydan står bag. Copydan ejes af ca. 30 organisationer, der repræsenterer rettighedshavere til film- og tv-produktioner i Danmark og er også ansvarlig for rettighederne til at distribuere de svenske, norske og tyske public service-kanaler i Danmark.

NabolandsKanalerne tjener to formål

Der findes ingen tilsvarende service, der opfordrer folk til at deltage i tv i nabolandene på svensk side, men Vibeke Lyngse, marketing- og kommunikationschef på NabolandsKanalerne, beskriver, at aktiviteterne opfylder to vigtige formål i Danmark: På den ene side har de et kulturpolitisk formål med at øge forståelsen mellem nabolandene og på den anden side at stille nabolandenes tv-tilbud til rådighed for danskerne.

– Det har altid været en tradition i Danmark at se fjernsyn i nabolandene. Hvis du boede i Nordjylland, så du norsk tv, hvis du boede i Københavnsområdet, så du svensk tv, og hvis du boede i Sønderjylland, var det tysk tv. Der har været stor interesse for at fortsætte med at gøre det, fordi de er vores naboer, og vi deler meget kultur, historie og sprog, men også kontekst. Derfor har politikerne tænkt, at det var vigtigt at kunne se hinandens tv-tilbud, siger Vibeke Lyngse.

(News Øresund – Erik Ottosson)

Læs hele artikeln på News Øresund