Koblingen mellem mundhelse og almenhelse får TePe i Malmø til at håbe på flere partnerskaber med life science-branchen

TePe Munhygienprodukter AB startede med udviklingen af tandstikker i samarbejde med Malmö Tandvårdshögskola i 1960’erne. I dag er TePe et globalt firma inden for mundhelse og modtog for fire år siden titlen som årets life science-virksomhed i Malmø. Ifølge CEO Hanna Hageberg Hammar og Marketing and Innovation Director Helena Ossmer Thedius lyder vækstbetingelserne for TePe på mere partnerskab og tilgang til de rette kompetencer. Global branding af regionen, bedre infrastruktur, mindre pendlerbureaukrati er også faktorer, som påvirker.

Fra det globale hovedkontor tæt på motorvejen i industri- og beboelsesområdet Fosie i Malmø udvikler, distribuerer og sælger TePe en bred produktportefølje af mundhelseprodukter til verdensmarkedet.

Hovedkontoret har ansvaret for hele koncernen med ca. 370 medarbejdere, hvoraf ca. 270 fuldtidsansatte har deres daglige gang på anlægning i Malmø. I 2017 modtog den privatejet virksomhed Malmö stads erhvervslivspris inden for life science.

Udnævnelsen kom som en overraskelse for virksomheden, fortæller CEO Hanna Hageberg Hammar, da de ikke selv havde tænkt TePe som en life science-virksomhed.

I stedet for at være optaget af et særligt branchemæssigt tilhørsforhold, har de blot været optaget af at fremme god mundhelse siden virksomhedens begyndelse.

Grundlagt af træskærer Henning Eklund i 1965 i Malmø var de første triangelformede trætandstikker lavet af træ. I dag er mundhelseprodukterne såsom interdentaltandbørsterne og tandbørsterne fremstillet i plastik.

Ambitionen om at udbrede god mundhelse har dog altid været i fokus. En opgave, der er blevet vigtigere gennem årene, hvor sundhed ikke længere handler om at være sygdomsfri, men også er forbundet med generel livskvalitet, herunder god mundhygiejne og sunde tænder.

Dertil kommer den stigende videnskabelige erkendelse, at god mundhelse gavner almenhelsen kombineret med paradigmet om mere sundhedsforebyggelse i sundhedsvæsnet.

– Hele vores vision er knyttet til life science i forhold til at forbedre livskvalitet, siger Hanna Hageberg Hammar, og Helena Ossmer Thedius supplerer:

– Afhængig af reglerne kan vores produkter i visse lande klassificeres som medtech. Men vi ser os dog ikke som en medtech-virksomhed, men som en virksomhed, der agerer inden for preventiv mundhelse.

(News Øresund – Kristoffer Dahl)

Læs hele interviewet på News Øresund

Foto: News Øresund