Interview med Lise Bach Hansen: kulturbranchen kan blive løftestang for dansk-svensk samarbejde

Det internationale perspektiv er ledetråden for Lise Bach Hansen. Det er på den måde hun er kommet ind på nordisk samarbejde. Her ser hun et potentiale i det nordiske sprogfællesskab og sammenfletning af kulturlivet, som en løftestang for mere samarbej- de. Og med digitaliseringen bliver der i højere grad mulighed for at deltage i kulturtilbud fra nabolandet.

Den Sorte Diamant i København huser Det Kgl. Bibliotek som er et universitets- og nationalbibliotek. Der arrangeres også debatter, forfattersamtaler, fore- drag, koncerter, forestillinger og udstillinger i huset. Lise Bach Hansen står for den del af programmet, som kaldes Litteratur og talks. I 2008 udviklede hun konceptet International Forfatterscene, som har bragt en lang række internationale kendte forfattere og andre kendte personligheder til København, så som Chimamanda Ngozi Adichie, Salman Rushdie, Thomas Piketty, Caitlin Moran, Siri Hustvedt og Emmanuel Macron.
– Det Kgl. Bibliotek er selvfølgelig et nationalbibliotek, men faktisk er en stor del af vores samling fra alle mulige steder i verden, så det afspejler programmet på vores scener også, siger Lise Bach Hansen, Head of programming Talks & Literature på Det Kongelige Bibliotek.

– Gennem det arbejde har jeg også fået mange internationale kontakter, og dermed også i Sverige. Jeg er meget optaget af det nordiske og hvad det kan. Jeg synes det er dybt fascinerende med det potentiale, der er i at samarbejde med nabolandene – og hvad hele den urbane region omkring Malmø og København kan få af betydning. Jeg bliver glædeligt overrasket, hver gang jeg er med i nordiske sammenhænge. Der er en samhørighed og en genklang af noget velkendt og dog fremmed. Det sproglige fællesskab er desuden inspirerende. Tænk at man kan rejse helt til Finland eller NordNorge og folk forstå mig, når jeg taler dansk, siger hun.

Læs hele interviewet på News Øresund

Foto: Det Kgl. Bibliotek