Ny bog ifm. Øresundsbroens 20-årsjubilæum: Checkpoint 2020 Mennesker, grænser og visioner i Øresundsbroens tid

Øresundsbroen fylder 20 år. Hvad er sket gennem alle de år? Og hvor er vi på vej hen? Danske og svenske journalister, forskere og analytikere giver i denne antologi et aktuelt billede af Øresundsbroens betydning og udviklingen i regionen.

Se præsentationsvideo af bogen her

Fra at være en ny forbindelse med stor almen forventning til sig, har Øresundsbroen udviklet sig til en daglig eller tilbagevendende transportvej for mange mennesker i Øresundsregionen. Samtidig har de seneste år været præget af grænse- og id-kontrol i forbindelse med flygtningekrisen, og senest, at grænsen nu – under den igangværende coronapandemi – nærmest er lukket.

I seks essays giver forskere ved universiteterne i København, Lund og Malmø samt Copenhagen Business School deres syn på hvordan broen udgør en grænse mellem to lande og ikke bare en fast forbindelse, samt hvordan den nye benævnelse Greater Copenhagen knytter an til broen og fortællingen om Øresundsregionen. De undersøger hvordan broen skaber nye mønstre for urbanisering og geografisk ulighed, hvordan en tv-serie lykkedes med at fordybe broens symbolkraft, og hvordan broen fungerer som projektionsflade for identiteter, som kan være både lokale og kosmopolitiske. I det afsluttende essay stilles det kritiske spørgsmål, hvorvidt Øresundsbroen, som vi kender den i dag, er et tegn på en ny tid med forankring i den dybe nationalstat.

I antologien møder vi også pendlere, pensionister, fiskere, virksomhedsejere, kulturudøvere og mange andre, som i mere end 20 interviews fortæller hvordan Øresundsbroen har påvirket regionen og dem selv, hvordan den dansk-svenske hverdag ser ud, og funderer over, hvad der venter i fremtiden. Vi møder den danske teenager, som går på skatergymnasium i Malmø, forskeren som er gået fra at demonstrere mod broen, til at hylde regionen, forfatteren som har udforsket sin transidentitet i København og et antal andre personer som lever og er aktive i regionen. Vi møder desuden danske og svenske politikere, samt en lang række danske og svenske stemmer om regionen, som er indsamlet af Folklivsarkivet i Lund og Dansk Folkemindessamling ved Det Kongelige Bibliotek i København. En indledning samt en epilog med et 200-årsperspektiv indrammer forskeressayene og interviewene. Bogen indeholder også et omfattende billedmateriale som primært kommer fra nyhedsbureauet News Øresund.

 

Interview med ambassadører

Øresundsinstituttet bad Danmarks ambassadør i Sverige, Vibeke Rovsing Lauritzen, og Sveriges ambassadør i Danmark, Fredrik Jörgensen, om at fortælle om deres syn på Øresundsbroen og Øresundsregionens udvikling i samarbejde med udgivelsen af bogen ’Checkpoint 2020 – mennesker, grænser og visioner i Øresundsbroens tid’.

Se interview med ambassadører

Køb bogen her
Bogen kan købes gennem boghandlere og online f.eks. her Den har trådhæftet ryg, er på 232 sider og er rigt illustreret.
Dansk udgave: ISBN 978-91-7061-307-7
(Gælder forside og indledning)
Svensk udgave: ISBN 978-7061-306-7

Mere information: 

Øresundsinstituttet
News Øresund
Johan Wessman
adm. direktør
johan.wessman@oresundsinstituttet.org
+46 702 52 32 41

Centrum för Öresundsstudier ved Lunds universitet
Johanna Rivano Eckerdal
Centerleder
johanna.rivano_eckerdal@kultur.lu.se
+46 46 222 30 35

Centrum för Öresundsstudier ved Lunds universitet er en netværksorganisation med målsætningen at skabe møder mellem forskere samt mellem forskere og aktører udenfor universitetet, og derudover samarbejde med det omgivende samfund på forskellige måder. www.cors.lu.se

Øresundsinstituttet er et uafhængigt dansk-svensk videnscenter som gennem analyser, fakta, netværksmøder og det regionale nyhedsbureau News Øresund bidrager til øget kendskab om udviklingen i Danmark og Sverige med fokus på Øresundsregionen. Virksomheden drives uden henblik på gevinst, med finansiering fra mere end 100 medlemmer inden for det offentlige samt erhvervslivet i Danmark og Sverige.
www.oresundsinstituttet.org / www.newsoresund.org

Antologien er udgivet i et samarbejde ml. Centrum för Öresundsstudier ved Lunds universitet, det dansk-svenske videnscenter Øresunds-instituttet med det grænseregionale nyhedsbureau News Øresund samt Makadam Förlag.