Sådan fejrer Øresundsinstituttet Øresundsbroens 20-års jubilæum

I år fejrer Øresundsbroen sit 20-års jubilæum, og dette giver grund til at se nærmere på udviklingen Greater Copenhagen-regionen. Øresundsinstituttet sætter nu fokus på til det kommende jubilæum med en rapportserie, bogudgivelse og en konference.

 

Rapportserie om Øresundsregionen 2020

Den første analyse i rapportserien om Øresundsregionen 2020 blev offentliggjort i midten af februar og fokuserer på flyttemønstre over Øresund. Rapporten kort sammenfattet: Flyttemønstrene over Øresund har haft tre store trendbrud igennem 2000’erne. Den første kom allerede i 2000, da Øresundsbroen blev indviet, og antallet af mennesker, der flyttede over Øresund steg kraftigt. Næste trendbrud kom i 2010, da flyttestrømmene vendte, og der for første gang var flere som flyttede fra Skåne til Østdanmark end den anden vej. 2018 skete et nyt trendbrud, da flere svenske end danske medborgere flyttede fra Skåne til Østdanmark. Ifølge den seneste tilgængelige statistik, bor der godt 20.000 personer i Skåne, som er født i Danmark og mere end 10.000 personer i Østdanmark som er født i Skåne. Det viser en ny analyse fra Øresundsinstituttet.

Læs mere om rapporten ”Flyttemønstre over Øresund”

 

 

Bogudgivelse og interviews

Øresundsinstituttet udgiver i samarbejde med Centrum för Öresundsstudier ved Lunds universitet bogen ”Checkpoint 2020: Mennesker, grænser og visioner i Øresundsbroens tid”. Bogen består af forskeressays og interviews samt citater med mennesker der lever og er aktive i regionen.

Se præsentationsfilm om bogen

Med start i januar, publiceredes hver uge et interview fra bogen via Øresundsinstituttets nyhedsbureau News Øresund. Interviews kan læses på News Øresunds side


Konferens med framtidstema

Konference der skulle have været afholdt 23. april, ”Øresund 2040 Fremtidens bevægelser”, af Øresundsinstituttet i samarbejde med Københavns Universitet og Lunds universitet i anledning af Øresundsbroens 20-årsjubilæum er flyttet til 23. oktober grundet coronapandemien.

Information om konferencen og talere vil løbende blive offentliggjort på sitet: www.oresund2014.org

Blandt talerne til den oprindelige konference var Roskilde Universitets rektor Hanne Leth Andersen, Lunds universitets prorektor Sylvia Schwaag Serger, Novo Nordisk Fondens head of nat-tech, professor Lene Oddershede, Københavns overborgmester Frank Jensen, Malmö stads kommunalråd Andreas Schönström, Roskilde Universitets studielektor i journalistik Mads Kemsgaard Eberholst og Region Skånes kulturchef Gitte Grønfeld Wille. Konferencen afholdes på Københavns Universitet, Karen Blixens Plads.

Se konferenceprogrammet