Læs News Øresunds ugebrev 43

Smittetrykket i Skåne er øget kraftigt – Danmark lukker delvis grænsen igen på lørdag

Danmark erklærer igen Skåne i karantæne i anledning af den stigende smittespredning. De seneste to uger har Skåne haft 46,3 nye smittede pr. 100.000 indbyggere i gennemsnit pr. uge, hvilket er over Danmarks grænse på 30 smittede for når en region eller et land kommer i karantæne. Ved samme måling sidste uge var tallet for Skåne 29,8 smittede. Det indebærer, at Danmark atter delvist lukker grænsen for indbyggerne i Skåne fra og med lørdag, og at danskere frarådes unødvendige rejser til Skåne og yderligere 14 svenske regioner, som er omfatter af karantænen. Det betyder blandt andet, at skånske turister ikke kan komme ind i Danmark, hvis de ikke har et underskrevet testresultat, som er foretaget inden for de seneste 72 timer og som viser, at de ikke er smittede med covid-19. Skånske arbejdspendlere og forretningsrejsende kan fortsat komme ind i Danmark ligesom personer på transitrejse eller som skal besøge familiemedlemmer. Sverige holder fortsat grænsen åben mod Danmark. Dansk politi kan i skrivende stund ikke svare på, om grænsekontrollen mod Sverige vil blive påvirket af de højere smittetal, eller om den fuldstændige grænsekontrol bliver genindført.

Frustrerede pendlere og bekymret arbejdsgiver håber på en løsning for grænsependlernes skat under coronakrisen

For både grænsependlere og virksomheder er der opstået usikkerhed omkring skattereglerne under coronakrisen, hvor mange har arbejdet hjemmefra. Hos Mercedes Benz i Malmø oplever HR chefen Helena Truedsson, at det er svært at rådgive de medarbejdere, der pendler fra Danmark og hun har derfor skrevet brev vil ministre og regionstyrelse. Grænsependleren Pia Jacobsen som driver en Facebookgruppe for pendlere, der er kommet i klemme, møder mange frustrerede grænsependlere. Begge deltog på Øresunddirekt og Øresundsinstituttets grænsehindringssemininarium, som blev afholdt i tirsdags.

Anbefalingerne til ældre fjernes i Sverige

I Sverige fjerner Folkhälsomyndigheten anbefalingerne rettet mod ældre personer over 70 år. De ældre personer er siden begyndelsen af coronapandemien blevet opfordret til at begrænse fysisk kontakt, undgå offentlig transport og undgå steder, hvor mange mennesker samles. Alle mennesker i Sverige er nu dækket af de samme almene råd om at begrænse spredningen af coronavirus, hvilket blandt andet betyder at vaske hænderne grundigt og blive hjemme, hvis man føler sig syg. Folkhälsomyndigheten slår i en ny rapport fast, at mange ældre har fået deres mentale helbred forværret af de restriktive anbefalinger. (News Øresund)

Klik her for en fri prenumeration på News Øresunds svenske ugebrev

Klik her for en fri prenumeration på News Øresunds danske ugebrev

 

News Øresund startede i 2012 som et interregprojekt mellem Øresundsinstituttet, Lunds universitet og Roskilde Universitet med finansiering fra EU og regionale aktører. Fra 2015 er News Øresund en del af Øresundsinstituttet.

Øresundsinstituttet er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv.