Interview med Niels Abel Bonde: Novo Nordisk i Malmø ønsker mere samarbejde med det svenske sundhedsvæsen og savner en større base for rekruttering

Nordens største lægemiddelvirksomhed Novo Nordisk med hovedkontor i Bagsværd uden for København er aktive i Malmø på flere måder. Dels har insulinproducenten placeret deres svenske landekontor i byen. Dels har virksomheden budt Malmø stad, Malmø Universitet og Region Skåne inden for i det globale partnerskabsprogram Cities Changing Diabetes. Novo Nordisk i Malmø ønsker at indgå i flere samarbejder med sundhedsvæsnet og håber, at rekrutteringsgrundlaget kan blive bedre i Sydsverige.

I 2019 blev Malmø en del af et partnerskabsprogrammet Cities Changing Diabetes, der i dag tæller over 30 byer rundt om i verden.

Byerne har meldt sig ind i kampen om at håndtere sociale og kulturelle faktorer, som kan reducere forekomsten af overvægt og type 2-diabetes i bymiljøer.

Novo Nordisk startede i 2014 netværket i samarbejde med Steno Diabetes Center Copenhagen og University College London på grund af stigningen af diabetes i byerne.

– Vi skal være en del af løsningen og ikke en del af problemet. Dermed skal vi indgå en tæt dialog med sundhedsvæsnet om, hvordan vi kan hjælpe Sverige – personer med diabetes i Sverige og sundhedsvæsnet – med at opnå en bedre diabetesbehandling, fortæller Niels Abel Bonde, Managing Director i Novo Nordisk Scandinavia AB.

Ifølge programmet var der 437 millioner mennesker med diabetes i verden i 2017, og det vil stige til 736 millioner mennesker i 2045, medmindre forekomsten af fedme i verden begrænses. Målet er at mindske denne med 25 procent.

Netop samarbejder som Cities Changing Diabetes og andre forbedringsprojekter ønsker Niels Abel Bonde, at Novo Nordisk i Malmø kan indgå flere af.

Han savner et samfundsmæssigt initiativ og ansvar for at komme overvægt og fedme til livs i hele Sverige, og så savner han en større åbenhed fra sundhedssystemet om at samarbejde med industrien.

Novo Nordisk har produkterne, og han oplever, at de står stærkt i den sydlige del af Sverige, men mangler at indgå holdbare samarbejder længere nordpå, hvor udfordringerne også eksisterer.

(News Øresund – Kristoffer Dahl Sørensen & Camilla Neve Lieknins)

 

Læs hele interviewet på News Øresund