Fakta: Grænsekontroller i Øresundsregionen
Danmark vil fjerne den midlertidige grænsekontrol til Sverige fra 12. maj, meddelte regeringen fredag. Grænsekontrollen blev indført i november 2019, primært for at forhindre grænseoverskridende kriminalitet i at krydse ind i Danmark. I perioden var der tale om enkeltstående kontroller af tog- og biltrafikken fra Sverige til Danmark, ved Øresundsbroen samt i havne, og det oplyses, at der i gennemsnit er gennemført 1-2 kontroller om ugen.
Samtidig med at den danske regering afskaffer grænsekontrollen mod Sverige, ændres kontrollen ved grænsen til Tyskland, og politiindsatsen styrkes for i højere grad for at kunne stoppe grænseoverskridende kriminalitet i området. Indsatsen vil omfatte styrket kontrol på grundlag af politiets vurderinger og færre kontroller af rejsende ved selve grænsen.
opdateret 2023-04-17
_________________________________
Nedenstående tekst er under opdatering.
Mellem 1952 og 2015 var der ingen grænsekontrol i Øresundsregionen i overensstemmelse med den nordiske pasunion og senere Schengen-aftalen. Siden november 2015 har Sverige og Danmark indført grænsekontrol, id-kontrol og delvis lukning af grænserne af tre forskellige årsager.
De sidste rejserestriktioner for at forhindre smittespredning under coronapandemien blev ophævet i februar-marts 2022, men Sveriges grænsekontrol for at kontrollere asylmodtagelsen og forhindre terrorisme og Danmarks grænsekontrol for at stoppe grænseoverskridende kriminalitet er fortsat gældende.
I den nye svenske regerings aftale med Sverigedemokraterna, Tidö-aftalen, er parterne blevet enige om at styrke den svenske grænsekontrol og udarbejde et forslag til lovændringer, der vil gøre det lettere for regeringen at genindføre krav om id-kontrol af personer, der stiger ombord på færger, tog og busser til Sverige, som under flygtningekrisen i 2016-2017.
